Meer kans op hart- en vaatziekten na kinderkanker

Overlevenden van kinderkanker hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek door Inge Brouwer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ook hebben ze vaker overgewicht, een verhoogde bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.

Brouwer onderzocht een groep van 277 mensen tussen 18 en 40 jaar die in hun kinderjaren kanker hebben gehad. Hieruit bleek dat een kwart van hen kampt met hartproblemen. Brouwer benadrukt dat het vooral ging om afwijkingen die alleen op een echo te zien zijn en die in het dagelijks leven nog geen problemen veroorzaken.

Ter controle onderzocht Brouwer in totaal 130 broers en zussen van de ex-kankerpatiënten. De echo liet in deze groep bij slechts 2% van de deelnemers hartproblemen zien.

De verhoogde kans op hart- en vaatziekten wordt volgens de onderzoekster vooral veroorzaakt door de chemokuren die de deelnemers aan het onderzoek vroeger hebben gehad. Ze pleit ervoor dat overlevenden van kinderkanker hun leven lang intensief gecontroleerd worden op hartaandoeningen.

Bron: nu.nl

Lees ook:Polypil halveert kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Nederlander niet zo gezond als hij denkt
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Gratis echo van je hart op Lowlands
Lees ook:Obesitas niet altijd risicofactor voor hartinfarct

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>