Obesitas niet altijd risicofactor voor hartinfarct


Ernstig overgewicht, ofwel obesitas, geeft een verhoogd verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor iedereen, ontdekten artsen van het Universitair Medische Centrum Groningen (UMCG).

Er is namelijk een kleine groep mensen die wel te dik zijn, maar die geen last heeft van de ziektebeelden die hier vaak mee gepaard gaan, zoals diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol-gehalte.

De endocrinologen André van Beek en Erik-Jan Verburg van het UMCG onderzochten in deze laatste groep hoe hoog het risico voor hen is op hart- en vaatziekten. Zij volgden bijna 1500 personen met obesitas gedurende 7,5 jaar. In deze groep deelnemers is een klein aantal patiënten te onderscheiden dat geen metabole gezondheidsproblemen heeft; het gaat hierbij om 90 personen.

In deze groep kwamen hart- en vaatziekten evenveel voor als in een groep gezonde deelnemers zonder obesitas. Hun risico op hart- en vaatziekten bleek niet groter te zijn dan bij andere deelnemers.

Volgens Van Beek en Verburg kan deze uitkomst betekenen dat niet de obesitas zélf als de risicofactor voor hart- en vaatziekten moet worden gezien, zoals tot nu toe gangbaar is. Niet alle patiënten met obesitas hoeven dus meteen cholesterolverlagers en ander medicatie voorgeschreven te krijgen die de kans op hart- en vaatziekten verlagen.

Regelmatige controle, waarbij de bloedruk en het cholesterolgehalte wordt gemeten, volstaat. Overigens benadrukken beide artsen dat van alle mensen met obesitas, percentueel slechts een kleine groep is die metabool gezien gezond is.

Bron: UMCG

Lees ook:Appel- of peerfiguur maakt voor het hart niet uit
Lees ook:Zout belemmert werking medicijnen
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Meer kans op hart- en vaatziekten na kinderkanker
Lees ook:Obesitas tast ook de hersenen aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>