Appel- of peerfiguur maakt voor het hart niet uit

Overgewicht is slecht voor je hart. Maar waar het vet op je lichaam zit, maakt niet uit. Die verrassende conclusie trekken 200 wetenschappers in een groot internationaal onderzoek. Verrassend, want lange tijd werd beweerd dat mensen met een zogeheten appelfiguur – met veel vet rond de taille – meer kans op hart- en vaatziekten hadden dan mensen met een peerfiguur – met het vet vooral rond de heupen.

Volgens hoofdonderzoeker professor John Danesh van de Cambridge University wijst hun onderzoek uit dat dat niet klopt. Obesitas blijft een belangrijke factor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, hoe het vet zich over het lichaam heeft verdeeld doet er niet toe.

De wetenschappers bestudeerden 220.000 volwassenen uit 17  landen. Van hen kregen 14.000 deelnemers een hartaanval of beroerte. Dat obesitas een risicofactor is voor hart- en vaatziekten staat vast. Maar volgens de onderzoekers is dat risico net zo goed uit te rekenenen met de Body Mass Index (BMI), de verhouding van het gewicht en de lengte.

Dr. Mike Knapton, medisch directeur van de Britse Gezondheidsorganisatie: ‘Hoe je het ook meet, obesitas is slecht voor je hart.’ Hij wijst er nog wel op dat er ook andere risicofactoren voor har en vaatziekten zijn zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en roken.

Bron: Daily Mail

Lees ook:‘BMI geen betrouwbare maat voor overgewicht’
Lees ook:Lang leve de dikke dijen!
Lees ook:Middelomtrek en BMI voorspellen hart- en vaatziekten
Lees ook:Alle Europeanen worden dikker, maar wij Nederlanders niet!
Lees ook:‘Overgewicht slecht voor geheugen’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Appel- of peerfiguur maakt voor het hart niet uit

  1. Marc

    17000 landen? Dit onderzoek klinkt niet geloofwaardig

      /   Reply  / 
    1. M.

      Het is duidelijk dat het op een typefout gaat. Ze bedoelen 17 landen.

        /   Reply  / 
      1. Amber

        Oeps, klopt. Ik pas het even aan! Thanks voor de oplettendheid.

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>