Verplicht inenten tegen polio of niet?

Er is weer eens discussie ontstaan over het inenten van kinderen tegen met name polio, maar ook de bof, mazelen en rode hond. Een arts die op dit onderwerp promoveert, wil dat inenting tegen deze ernstige ziekten verplicht wordt gesteld. Maar kan dat wel?

In Nederland zijn er zo’n 100.000 kinderen niet ingeënt tegen polio, voornamelijk om geloofsredenen. De laatste uitbraak van polio dateert van 1992/1993. Iedereen die toen in aanraking is geweest met het virus is er immuun voor geworden.

Maar sinds die tijd zijn er al weer heel wat kinderen geboren en die lopen met een nieuwe uitbraak – die zo gemiddeld 1 keer in de 20 jaar voorkomt – gevaar. Het probleem zit ‘m er vooral in dat veel van deze kinderen al tegen de 20 lopen; bekend is dat ziekte en sterfte aan polio toeneemt met de leeftijd.

De Goudse arts Paul Mertens vreest vandaag in dagblad Spits dat een nieuwe polio-epidemie daarom zeker zal leiden tot (ongeneeslijke) verlamming en sterfte.

In 2002 werd Nederland nog expliciet door de EU genoemd als één van de gebieden waar een polio-epidemie opnieuw kan uitbreken. 

Maar hoe onvoorstelbaar ik het ook vind dat je je kind niet probeert te beschermen tegen onheil – voor zover je dat kunt en met deze prik kan dat heel simpel – ik vind niet dat je ouders mag verplichten om hun kind in te enten. Dat zou een inbreuk betekenen op hun persoonlijke levenssfeer.

Ouders zullen dus zelf hun verantwoordelijkheid moeten dragen. Dat is misschien zuur voor die kinderen die ziek worden, maar waarschijnlijk zullen ook zij het zien als de wil van God. Ze weten immers niet beter…

Maar een verschrikkelijk moeilijke discussie blijft het.

Lees ook:Celstraf en zware boete voor weigeren polio-inenting
Lees ook:Gehandicapt door rodehond
Lees ook:Mexicaanse griep krijgt voorrang op DKTP-prik
Lees ook:‘Uitbraak mazelen is niet uitgesloten’
Lees ook:Kwart van de Nederlanders weigert griepprik

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Verplicht inenten tegen polio of niet?

  1. marius

    Beste Sonja,

    Wat een onvolledig stukje! De vaccinatie betreft slechts 1 van de vele types polio en dit is nou net juist diegene die amper nog gesignaleerd wordt. We worden tegen die andere types niet beschermd!

    Check ook eens de ‘bijbanen’ van deze arts. Dat schept wellicht ook duidelijkheid!!!

      /   Reply  / 
    1. ward

      De arts weet uit ervaring waarover hij spreekt en heeft jarenlang in afrika gewerkt om daar met polio patienten om te gaan. Ik denk dat hij meer expertise heeft op dit vlak dat de mensen die hier reactie geven.

        /   Reply  / 
  2. Sonja

    Als we tegen ‘al die andere’ niet worden ingeënt, waarom breekt er dan nooit polio uit? Nu is het zo 1 keer in de 20 jaar en vooral in de zogeheten bible belt-gebieden. Verder is polio vrijwel uitgestorven. Dankzij inenting….

      /   Reply  / 
  3. Buiswater

    deze arts heeft gewoon gelijk. verplicht inenten en verder geen gelul! Of ik mag natuurlijk gebruik van van het bijbelse “oog om oog, tand om tand, als een van mijn kinderen, kleinkinderen besmet zou raken met en ziekte die allang uitgeroeid had kunnen zijn… Godsdienst? Afschaffen dat geneuzel,,,!

      /   Reply  / 
  4. Theo

    Laat iedereen toch vrij in zijn of haar keuze. Uiteindelijk leiden alleen zijzelf of hun dierbaren (kinderen) daaronder. De groep mensen die het betreft zijn vaak ook niet verzekerd tegen ziektenkosten maar gelukkig betaalt de kerk meestal de kosten (of dat geen verzekering is!).
    Begrijpen doe ik het niet maar we noemen ze niet voor niets andersdenkenden.

      /   Reply  / 
  5. amanda

    Ik ben ook een groot voorstander van verplicht inenten.
    Wat je met je eigen lichaam doet is jouw zaak, maar een kind is niet je bezit.
    Denken die ouders nu echt dat de kinderen die polio krijgen (als ze het na kunnen vertellen) hen dankbaar zijn dat ze de Wet van God gevolgd hebben.
    Een kind mag niet mishandeld worden.
    Ouders die hun kinderen dit aandoen moeten bestraft worden.

      /   Reply  / 
  6. Trommelmans

    Er zijn meer weigeraars: mensen die -meestal na uitgebreide studie- tot de conclusie komen dat vaccineren veel kwaad kan maar niet of nauwelijks ziektes helpt voorkomen. Kwik, aluminium, formaldehyde, noem maar op op, er zit van alles in vaccinaties dat van zichzelf niet echt gezond is.
    Enfin, stel dat dat mijn conclusie zou zijn (en dat is het), zou ik dan verplicht moeten worden mijn kinderen in te laten spuiten met wat ik beschouw als troep?

      /   Reply  / 
    1. ward

      Trommelmans,

      Als u een stuk vis eet zit daar meer kwik in dan in de vaccinatie die u krijgt. Kortom het excuus dat er te veel gevaarlijke stoffen inzitten in natuurlijk complete onzin. Mensen die jarenlang gestudeerd hebben om mensen te helpen gaan geen vaccinatie ontwikkelen die slecht is voor de gezondheid. Complete onzin. Deze extreme christenen verplichten in te enten, in het kader van naastenliefde…

        /   Reply  / 
  7. Monique

    Ik ben een tegenstander van verplicht inenten. Dit is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het is niet zozeer de inentingsgraad die ervoor heeft gezorgd dat het aantal kinderziektes is teruggelopen, maar de sterk verbeterde hygiëne in ons land. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en moeten de vrijheid houden om na goede overwegingen hun kinderen niet in te enten of beperkt te laten inenten. De NVKP, Nederlandse Vereniging van Kritisch Prikken, is een vereniging die goede informatie geeft waarna ouders deze afweging kunnen maken. Ik ben het met Trommelmans eens dat in vaccinaties heel veel stoffen zitten die slecht zijn voor de gezondheid en er zijn sterke vermoedens dat ADHD, autisme, allergiën en eczeem bijwerkingen zijn van de vaccinaties. Vrijheid is een groot goed in dit land en laten we dat koesteren!

      /   Reply  / 
    1. ward

      In de verdrag van de rechten van de mens staat ook dat kinderen recht hebben op de beste zorg die beschikbaar is ongeacht de geloofsovertuiging van hun ouders. Als je polio hebt is vrijheid om te kiezen voor een gezond leven over. Dus denk nog even na hoe vrij, vrij zijn is..

        /   Reply  / 
  8. amanda

    De sterk verbeterde hygiëne in ons land en de ons omringende landen is een feit, maar ook een feit is dat de laatste polio-epidemie niet uitbrak omdat de mensen in onhygiënische toestanden leefden maar omdat een hele groep ongeënte mensen bij elkaar leefden waardoor het virus een kans kreeg.
    Zo lang een meerderheid in een land ingeënt is loopt een minderheid die niet ingeënt is geen enkel gevaar, tenzij een grote groep ongeënten samen leeft.
    Het wordt een heel andere zaak als de meerderheid niet meer is ingeënt.
    Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en daarom is het van belang dat ze hun kinderen laten inenten.
    En verder ben ik benieuwd naar de wetenschappelijke bewijzen waarop de beweringen van Monique zijn gebaseerd dat autisme, ADHD etc. door inentingen veroorzaakt zouden kunnen worden.

      /   Reply  / 
  9. Trommelmans

    Beste Amanda,

    Het valt niet mee iets bewezen te krijgen dat zo sterk tegen de belangen van de big pharma ingaat, maar toch zijn er diverse rechtszaken waarin de rechter geoordeeld heeft dat autisme ontstaan is als gevolg van vaccinaties.
    http://www.findingdulcinea.com/news/health/March-April-08/Court-Rules-that-Vaccine-Made-Girl-Autistic.html

    http://www.sundaysun.co.uk/news/tm_headline=court-links-mmr-to-autism&method=full&objectid=20587416&siteid=50081-name_page.html

      /   Reply  / 
  10. S.

    ‘(…) er zijn sterke vermoedens dat ADHD, autisme, allergiën en eczeem bijwerkingen zijn van de vaccinaties.’
    Wetenschappelijke bewijzen zijn er dus nog niet. Tot deze er zijn vind ik het stemmingmakerij. Blijkbaar is de wetenschap er mee bezig, dan zal er ooit wel een resultaat komen nietwaar? En stel dat dit dan aan het licht komt? Dat gaat groot geld kosten!! Ik zie dan ook niet welk belang een ‘pharma’ bedrijf heeft om iets slechts te produceren. Dit zal namelijk altijd aan het licht komen, en dan meer geld kosten dan dat het heeft opgeleverd.

      /   Reply  / 
  11. cok

    Ik ben geboren in 1955, in 1956 was er een polio uitbraak hiervan heb ik ook een en ander over gehouden. Mijn ouders hebben mij altijd verteld dat ik ingeeint was. Mijn vraag is nog steeds werd er al in 1956 ingeent tegen polio ??
    vast bedankt cok

      /   Reply  / 
  12. P.Hein

    Ik ben het met mijzelf eens, klinkt best logisch, en dat is het ook!
    :D

      /   Reply  / 
  13. M. Arslaan

    :d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d
    Na wederzijds onderzoek van de geëxperimentele mannelijke wetenschappers, die hondertallen suspensies hebben bemachtigd, kom ik tot de volledig juiste conclusie dat ik volkomen gelijk heb!
    Want,zoals in vele zeer betrouwbare bronnen ook is gebleken, kloppen mijn berekeningen over deze meningsverschillen uitermate precies. Nu vraag ik jullie volledige begrip voor deze reactie. Want jullie zullen nooit zulke hoogwaardige tegenargumenten kunnen defieneren. Toch ben ik uitermate benieuwd naar jullie reacties hierop.

    Hoogachtend,

    Mij.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>