‘Uitbraak mazelen is niet uitgesloten’

Een uitbraak van de mazelen in Nederland is niet uitgesloten. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van de nieuwste vaccinatiecijfers. Om mazelen wereldwijd uit te roeien moet minstens 95% van de kinderen gevaccineerd zijn. Die ondergrens haalt Nederland wel bij de zuigelingen, maar niet tijdens de tweede vaccinatieronde die op 9-jarige leeftijd plaatsvindt.

Overigens wordt in de provincies Zeeland en Gelderland deze norm ook voor de eerste BMR-vaccinatie niet behaald.

Volgens de onderzoekers moeten de inspanningen voor een hoge vaccinatiegraad met kracht worden voortgezet, zeker omdat er in Nederland een relatief grote groep niet-gevaccineerde personen aanwezig is en de dreiging van import van ziekten als mazelen en polio aanwezig is.

Voor de overige vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma wordt ondergrens van 90% die landelijk gezien wel wordt gehaald. Voor zuigelingen lag de deelname aan de BMR-, Hib- en meningokokken C-vaccinatie op 96%, aan de DKTP-vaccinatie op 95%, en aan de pneumokokkenvaccinatie op 94%.

De deelname aan de hepatitis B-vaccinatie onder kinderen van wie een of beide ouders is geboren in een land waar hepatitis B veel voorkomt, is verder toegenomen.

Extra aandacht blijft nodig voor de hepatitis B-vaccinatie voor kinderen van moeders die drager zijn van hepatitis B. Kinderen die op jonge leeftijd worden besmet met dit virus hebben namelijk een groter risico drager van dit virus te worden en op de lange termijn op leveraandoeningen.

Bron: RIVM

Lees ook:Aantal gevallen van kinkhoest blijft stijgen
Lees ook:Naar het EK-voetbal? Laat je vaccineren!
Lees ook:Pasgeborenen inenten tegen mazelen
Lees ook:Vijf kinderen met mazelen in ziekenhuis
Lees ook:De grootste piek mazelenpatiënten komt nog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>