Waterpokken: vaccineren of niet?

Het lijkt wel alsof er ineens overal tegen ingeënt moet worden! Nu wordt er weer gepraat over vaccinatie tegen waterpokken. Gelukkig pleiten onderzoekers van het NIVEL voor een terughoudend beleid. Waterpokken is nou niet bepaald een ernstige aandoening.

Een uitzondering zou gemaakt kunnen worden voor risicogroepen, schrijven de onderzoekers in een publicatie in Huisarts en Wetenschap.

Waterpokken is een kinderziekte die 90% van de kinderen op jonge leeftijd doormaakt. Daardoor ligt de beschermingsgraad in Nederland hoog. Waterpokken is een onschuldige aandoening; de meeste mensen bezoeken er dan ook niet de huisarts voor.

Sinds 2007 is er in Nederland een vaccin tegen waterpokken geregistreerd. Op dit moment worden risicogroepen, zoals transplantatiepatiënten en kankerpatiënten die een chemokuur moeten ondergaan, al met dit vaccin ingeënt.

Hiermee kunnen ernstige complicaties die kunnen optreden als volwassenen waterpokken krijgen, worden voorkomen. Deze complicaties, waaronder longontsteking krijgen en hersenvliesontsteking, komen echter niet vaak voor.

Ook zwangere vrouwen worden altijd – vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap – gewaarschuwd uit de buurt te blijven van kinderen met waterpokken omdat een besmetting kan leiden tot aangeboren afwijkingen, groeivertraging en zelfs sterfte van de foetus.

Vanwege de hoge beschermingsgraad en het geringe aantal complicaties, pleit NIVEL-onderzoeker huisarts en epidemioloog Gé Donker voor een terughoudend vaccinatiebeleid.

‘Toch kunnen we het vaccin gericht goed gebruiken. Het is een grote winst dat we sinds de registratie van het vaccin in 2007 in Nederland transplantatiepatiënten en patiënten die een chemokuur ondergaan van tevoren tegen waterpokken kunnen beschermen met een vaccinatie.’

Lees ook:‘Vaccin voor vijftigplussers met gordelroos’
Lees ook:Waterpokken niet altijd onschuldig
Lees ook:‘Kinderen blijven vaccineren tegen tbc’
Lees ook:‘Risico kids vaccineren tegen Rotavirus’
Lees ook:Zorgmedewerker krijgt voorrang bij griepprik

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Waterpokken: vaccineren of niet?

  1. wim jansen

    Het zoveelste vaccin. Terwijl we langzamerhand tegen ongeveer alles een prik hebben en er soms wel een brouwseltje va zeven verschillende vaccins in 1 spuit gaan (de hele hoofdmaaltijd plus toetje en ontbijt in een bakje dooreengeroerd, zou u dat nog lusten?). Het lichaam is overbelast door al die componenten en het gevolg is bijvoorbeeld het overlijden van Freek Hagoort, die de zoveelste spuit noodlottig werd. Vaak lijkt het “goed” te gaan en daaraan ontleent het RIVM zijn theorie over indianenverhalen. Maar het is een feit (wetenschappelijk meermalen aangetoond) dat de immuunreactie na een prik heftig kan zijn en gevaar kan opleveren. Het RIVM en nog wat luitjes vinden echter belangrijk dat “de groep” door een inenting wordt beschermd (is meestal echter een illusie, wetenschappelijk bewezen!)en daarom moet iedere serieuze bijwerking in de doofpot. Is toch al wat ingewikkeld te bewijzen, dus: DES te beter. En het is inmiddels helemaal duidelijk wie hier goed garen bij spinnen. Dat is de farmaceutische industrie die met angstverhalen en drogredenen, verpakt in “onderzoek” (wist u dat de geneesmiddelen-industrie jaarljks in Nederland twee miljard euro aan promotie/reclame uitgeeft tegen 1,5 miljard aan research?) het publiek tracht te bespelen. Een machtsblok dat niet op gezondheid maar gewoon op winst uit is. En dat zo’n RIVM en Klink daar schaamteloos aan meewerken…. Als het alternatieve genezers waren hadden ze die twee al lang doodgeschoten! Pas maar op!

      /   Reply  / 
  2. Bas

    Het verbaasd me dat ik ook hier weer moet lezen dat, zie alinea 1, Waterpokken is nou niet bepaald een ernstige aandoening.
    Waterpokken op zich misschien niet nee, maaaaaaaar in combinatie met 1 of 2 factoren dit zeer ernstige aandoeningen bij kinderen kan opleveren. Mijn dochter is bijvoorbeeld door de waterpokken in combi met hoge koorts blind geraakt aan 1 oog. Er heeft zich of een infart op haar oogzenuw voorgedaan, waardoor deze is verlamd of er is littekenweefsel op haar oogzenuw terchtgekomen door een inwendige waterpok. Dit is nooit helemaal duidelijk geweest, doordat verscheidende arsten andere verhalen vertelden naar aanleiding van een scan.
    Het vaccin is via de huisarts te verkrijgen en bij onze jongste dochter hebben we dit nu gedaan. Ik wil niet het risico lopen dat haar hetzelfde gebeurd. Ook al is de kans 1 op de zoveel miljoen. Japan, Amerika hebben zo’n vaccin standaard en daar is bewezen dat het een hoop ellende kan besparen.
    Mijn advies: denk wel goed na voor je weer een spuit in je kind stopt, maar de waterpokken zijn zeker niet onschuldig! Wij hebben het levend bewijs.

      /   Reply  / 
  3. Johan

    Inenten!! Onze zoontjes hebben het nu en het is echt heel erg om die kleintjes te zien lijden!
    Waarom niet inenten? Kost te veel geld! In Amerika doen ze het ook al jaren!
    PS Wacht maar tot je als oudere Gordelroos krijgt dan piep je wel anders! Hadden we maar ingeent.
    Nu inenten en niet wachten! het is 2011, we leven niet meer in de middeleeuwen.
    Nogmaals: het lijden van die kids, de hele dag auwauwauw roepen ze, is het ergste!

      /   Reply  / 
  4. vincent

    inenten inderdaad, ik vind dat we af moeten van onze calvinistische ontwetendheid. dat staat ontwikkeling in de weg. Ik hoop echt dat Nederland in de toekomst die ouwerwetse houding verliest.
    Noem een reden waarom je kind moet lijden. Om het imuumsysteem te leren? Dat doet het ook met een inenting. Misschien om een kind te leren wat ziek zijn is, maar dat gaat echt nog genoeg gebeuren.

      /   Reply  / 
  5. Ank

    ieder moet het zelf weten, maar misschien toch goed dit te lezen;

    –Vaccinvrij.nl

    - Mens Sana/ Post Vaccinaal Syndroom

    - Uitdaging.net/ niet vaccineren

    het is puur gif en gevaarlijk, maar dat is onze mening.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>