Zorgmedewerker krijgt voorrang bij griepprik

Mensen die in de gezondheidszorg werken en daardoor meer kans lopen om met Mexicaanse grieppatiënten in contact te komen, zullen als eerste in aanmerking komen voor de griepprik. Dat heeft minister Klink vandaag gezegd.

Hij volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad en het RIVM op. Ook mensen met een verhoogd risico op ernstige complicaties komen in de eerste fase aanmerking voor een vaccin, adviseren de organisaties.

Het gaat dan om zwangere vrouwen, chronisch zieken en ouderen. De risicogroepen omvatten samen zo’n 5 à 6 miljoen Nederlanders, waarvan zo’n 150.000 tot 200.000 medewerkers in de zorg. Vaccinatie gebeurt op basis van vrijwilligheid.

Klink heeft vandaag na de presentatie van het gezamenlijke advies gezegd ook oog te hebben voor mensen die niet tot de risicogroepen behoren: ‘wij hebben genoeg vaccins voor iedereen; er zijn er 34 miljoen ingeslagen’. Of iedereen het ook (kostenloos) krijgt, moet nog worden bepaald.

De verwachting is dat dit najaar voldoende vaccin beschikbaar is. De minister gaf aan dat het huidige virus Nieuwe Influenza A (H1N1, ook bekend als Mexicaanse griep) mogelijk nog kan muteren, maar dat Nederland ‘op het ergste is voorbereid’.

Bron: ministerie van VWS

Lees ook:Klink wil overtollige vaccins verkopen
Lees ook:Deel zorgpersoneel moet wachten op griepprik
Lees ook:‘Voor iedereen een griepprik wordt te duur’
Lees ook:Dagelijks 10 mensen met Mexicaanse griep in ziekenhuis
Lees ook:Inentingscampagne Mexicaanse griep begint op 1 oktober

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zorgmedewerker krijgt voorrang bij griepprik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>