Klink wil overtollige vaccins verkopen

Minister Klink van Volksgezondheid gaat uitzoeken of hij een deel van de aangeschafte vaccins tegen de Mexicaanse griep kan verkopen aan het buitenland.

Klink bestelde enkele maanden geleden 34 miljoen vaccins, 2 voor elke Nederlander. Maar het Nieuwe Influenza-A-virus blijkt veel milder dan verwacht.

Daarom is besloten om niet elke Nederlander in te enten, maar alleen de risicogroepen. Daarvoor verwacht hij ongeveer 10 miljoen doses vaccin nodig te hebben.

Naast de risicogroepen kunnen ook militairen die uitgezonden zijn naar onder meer in Afghanistan in aanmerking komen voor inenting tegen de Mexicaanse griep. Dat staat in een brief die minister Klink  naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Klink overweegt zo’n 18 miljoen vaccins aan het buitenland verkopen. Hij heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd. Macedonië zou een van de landen zijn die interesse heeft in de vaccins.

De vaccinatie tegen de Mexicaanse griep start in de tweede week van november en is voor het einde van het jaar afgerond.

Nog even een overzicht van de risicogroepen die in aanmerking komen voor het vaccin:

* de risicogroepen die nu al in aanmerking komen voor vaccinatie tegen de seizoensgriep (d.w.z. medische risicogroepen en gezonde mensen van 60 jaar en ouder);

* zwangere vrouwen die langer dan 3 maanden zwanger zijn;

* gezondheidspersoneel dat in direct contact staat met patiënten uit de eerder gedefinieerde risicogroepen om te voorkomen dat personen uit deze groepen besmet worden;

* gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep om te voorkomen dat deze mensen besmet worden.

Lees ook:Zorgmedewerker krijgt voorrang bij griepprik
Lees ook:Dagelijks 10 mensen met Mexicaanse griep in ziekenhuis
Lees ook:Levering griepprik loopt vertraging op
Lees ook:‘Voor iedereen een griepprik wordt te duur’
Lees ook:Deel zorgpersoneel moet wachten op griepprik

1 Reacties // Reageer

One thought on “Klink wil overtollige vaccins verkopen

  1. wim jansen

    En dus verkopen we de troep naar anderen. Terwijl overal artsen en verpleegkundigen (d.w.z. professionals) weigeren om de prik te krijgen wegens de vele twijfels omtrent het nut en de vele aanwijzingen voor de risico’s exporteren we het overschot naar andere naievelingen. Het lijkt wel de ontwikkelingshulp uit de vorige eeuw, waarbij onze afgekeurde medicijnen met de kralen en spiegeltjes naar de nikkertjes gingen. En de missionarissen de Inuit (Eskimo’s) met tbc besmetten omdat ze die zonodig moesten bekeren tot het katolieke geloof. Bah, wat een samenleving!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>