Zuigelingen met RS-virus niet preventief behandelen


Het is niet zinvol kinderen na een infectie met het RS-virus standaard te behandelen met ontstekingsremmers. Na een jaar hebben zij weer evenveel last van een piepende ademhaling als kinderen die niet zijn behandeld.

Dat concludeert arts-onderzoeker Marieke Ermers van het UMC Utrecht in haar promotieonderzoek waarover ze publiceerde in het tijdschrift British Medical Journal.

Een infectie met het respiratoir syncytieel (RS) virus is de belangrijkste reden dat kinderen jonger dan een jaar in het ziekenhuis terecht komen. De helft van de zuigelingen houdt na de infectie met dit verkoudheidsvirus klachten zoals een piepende ademhaling.

Die klachten zijn mogelijk te voorkomen door al tijdens de RS-virusinfectie te beginnen met ontstekingsremmende medicijnen. Arts-onderzoeker Marieke Ermers testte dit door 119 kinderen na een RS-virusinfectie gedurende 3 maanden te behandelen met een corticosteroïdenspray.

In het jaar erna vergeleek zij de luchtwegklachten in deze groep met 124 kinderen die geen preventieve medicijnen ontvingen. De behandeling had een gunstig effect, maar dat was slechts tijdelijk.

In het eerste half jaar na behandeling hadden baby’s in de behandelde groep ongeveer 50% procent minder luchtwegklachten. Maar een half jaar later bleken beide groepen kinderen weer evenveel last te hebben van een piepende ademhaling.

‘Tot nu toe was het nut van corticosteroïden bij deze groep kinderen onduidelijk’, stelt Ermers. ‘Sommige artsen schrijven het erg vaak voor, anderen bijna nooit. Wij hebben voor het eerst laten zien dat de middelen wel degelijk een gunstig effect hebben. Maar omdat het effect slechts tijdelijk en beperkt is, raden we het gebruik niet standaard aan.’

Een infectie met RS-virus gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Als de infectie zich uitbreidt naar lagere luchtwegen kan dat ernstige gevolgen hebben.

In Nederland worden jaarlijks – vooral in de winter – 1500 tot 2000 zuigelingen opgenomen met een RS-virusinfectie. Eén op de 10 moet op de intensive care behandeld worden. Sterfte door de gevolgen van een RS-virusinfectie is zeer laag.

Bron: Universiteit Utrecht

Lees ook:Pas op: matige smog vandaag
Lees ook:Baby’s met luchtwegklachten vaak naar huisarts
Lees ook:Te veel kinderen krijgen astmamedicijn
Lees ook:Corticosteroïden vergroten kans op tekort aan vitamine D
Lees ook:Vaccin voorkomt benauwdheid baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>