Drie centra voor kinderhartchirurgie moeten de deuren sluiten

Minister Klink gaat drie centra waar kinderen met een aangeboren hartafwijking worden geopereerd sluiten. Hij volgt daarmee het advies van de Commissie kinderhartinterventies dat het zorgaanbod voor patiënten met een aangeboren hartafwijking heeft onderzocht, om zo de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Volgens de commissie moet een centrum zeker 350 operaties per jaar uitvoeren om aan de minimale kwaliteitseisen te voldoen. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat er een verband is tussen de hoeveelheid operaties die een medisch specialist uitvoert en de kwaliteit van het resultaat. Hoe meer operaties, des te minder fouten.

De kwaliteitsnorm wordt niet gehaald als de huidige 6 universitaire centra blijven bestaan. Binnen enkele jaren moeten daarom de centra in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam sluiten.

De instellingen in Leiden, Rotterdam en Groningen blijven bestaan. Volgens de commissie zijn dat de instellingen die de beste kwaliteit leveren.

Niet-universitaire ziekenhuizen moeten hun activiteiten direct staken en patiënten doorverwijzen naar 1 van de 3 vergunninghoudende centra.

Het Nijmeegse centrum voor kinderhartchirurgie kwam in het verleden al negatief in het nieuws toen bleek dat er meer kinderen stierven dan in andere centra. Daarop besloot Nijmegen te fuseren met Utrecht, maar kennelijk vindt de commissie dat daardoor de kwaliteit nog steeds niet voldoende is.

Bron: ministerie van VWS

Lees ook:Kinderhartcentrum Utrecht mag toch open blijven
Lees ook:Een hartafwijking: je kind zal het maar hebben!
Lees ook:Onderzoek naar 18 hartcentra
Lees ook:Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen
Lees ook:Epilepsiemedicijnen gevaarlijk tijdens zwangerschap

1 Reacties // Reageer

One thought on “Drie centra voor kinderhartchirurgie moeten de deuren sluiten

  1. Michel

    Rotterdam mag openblijven, nou joepie. Die hebben hetanders goed voor elkaar gekregen mijn dochter zwaar invalide te maken met een hele simpele ingreep aan het hart. Mijn dochter moest ook noodgedwongen te vroeg van de IC af omdat er plaatsgebrek was. Nou beste minister klink, ik hoop dat u het aan úw hart krijgt !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>