‘Regels voor experimenteel medicijngebruik bij kinderen te strikt’

Het testen van medicijnen is in ons land aan strenge regels gebonden. Te streng, vinden sommige kinderartsen. Zij pleiten voor verruiming van experimenteel medicijngebruik bij ernstig zieke kinderen.

Kinderarts Michel Zwaan zei gisteravond in Nova dat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor ernstig zieke kinderen in Nederland ver achterloopt.

Wettelijke regels verhinderen dat kinderen aan belangrijk onderzoek meedoen. Zo is de allereerste testfase, waarin je onderzoekt in welke dosering een medicijn veilig is, in Nederland niet toegestaan.

In Duitsland en Frankrijk vinden dat soort studies echter wel plaats. Ook de Europese wetgeving staat het toe. ‘Maar pas als de resultaten uit het buitenland bekend zijn en we weten de dosering, dan gaan we als Nederland aanhaken. Dat vind ik hypocriet. Dat kan niet’, stelt Zwaan.

Vraag je het aan de ernstig zieke kinderen zelf, dan willen ze graag een medicijn dat zich in de experimentele fase bevindt, proberen. Dat is niet zo vreemd natuurlijk. Als je ernstig ziek bent, dan grijp je elke strohalm aan.

Maar uiteraard moeten de kinderen ook tegen onverantwoordelijke risico’s beschermd worden. Komende maanden buigt de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek zich over de vraag over de vraag om de mogelijkheden om ernstig zieke kinderen aan medicijnonderzoek te laten deelnemen, wel of niet verruimen moeten worden.

De commissie brengt in september haar rapport uit.

Lees ook:‘Laat kinderen met kanker proefpersoon zijn’
Lees ook:Ernstig zieke pasgeborene kan met minder medicijnen toe
Lees ook:‘Experimenteren met ALS-medicijn is riskant’
Lees ook:Europese Commissie keurt nieuw diabetesmiddel goed
Lees ook:Informatie over ‘cosmetica-regels’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>