Ernstig zieke pasgeborene kan met minder medicijnen toe

Ernstig zieke pasgeboren baby’s hebben vaak veel minder medicijnen nodig dan tot nu toe werd gedacht. Dat tonen wetenschappers van de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam aan.

Medisch-wetenschappelijk onderzoek onder kinderen is aan strenge regels gebonden. Die zijn zelfs zo streng dat er maar beperkt onderzoek mogelijk is. Daardoor is niet goed bekend wat de meest effectieve dosering van medicijnen is voor baby’s en kleine kinderen.

Nu wordt bij de dosering vaak het lichaamsgewicht als uitgangspunt genomen, maar dat is niet voldoende, constateren de onderzoekers.

Klinisch farmacoloog Catherijne Knibbe zegt hierover vandaag in dagblad Trouw: ‘Het lijkt erop dat sommige veel te vroeg geboren baby’s genoeg hebben aan een kwart van de dosering die tot nu toe gebruikelijk is. Het blijkt dat ook met andere factoren dan lichaamsgewicht rekening gehouden moet worden.’ Zo speelt onder meer een rol hoe ziek een kind.

Knibbe stelde vast dat het slaapmiddel midazolam dat veel op intensive cares wordt gebruikt, bij zieke kinderen veel langzamer wordt afgebroken dan bij gezonde kinderen met hetzelfde gewicht. ‘Dat scheelt wel een factor 5.’

Ook bij een veelgebruikt narcosemiddel blijken pasgeboren baby’s met veel lagere doseringen toe te kunnen; 1-2 jarigen hebben weer relatief hogere doses nodig.

Knibbe denkt dat de onderzoeksresultaten ertoe kunnen leiden dat in sommige gevallen kleine kinderen minder medicicatie nodig hebben. En dat betekent ook weer minder bijwerkingen.

Lees ook:‘Baby’s moeten extra vitamine K krijgen’
Lees ook:Pasgeboren baby heeft minder morfine nodig
Lees ook:Je baby is gebaat bij ‘n shotje vitamine K
Lees ook:Ouderen krijgen te veel slaapmiddelen
Lees ook:‘Kindermedicijnen in vorm van lolly’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>