Pasgeboren baby heeft minder morfine nodig

Pasgeboren baby’s hebben minder morfine nodig dan ze op dit moment krijgen. Bij peuters zijn de doseringen juist te laag. Dat schrijft farmacologe Elke Krekels van het Erasmus MC-Sophia in haar proefschrift.

Uit haar promotieonderzoek, waarop zij 10 oktober aan de Universiteit van Leiden promoveert, blijkt dat ernstig zieke baby’s die jonger zijn dan 10 dagen, slechts de helft van de dosis morfine nodig hebben om pijn te bestrijden dan ze tot nu toe kregen. Hun lichaam breekt morfine veel langzamer af dan gedacht.

Oudere baby’s en peuters hebben juist meer morfine nodig dan ze toegediend kregen op grond van de oude doseervoorschriften: zij breken morfine juist sneller af.

Daarnaast ontdekte Krekels dat haar bevindingen voor morfine ook toepasbaar zijn op andere medicijnen die via hetzelfde mechanisme in het lichaam worden afgebroken. Ze ontwikkelde een methode om haar bevindingen te ‘vertalen’ naar andere medicijnen. Dat scheelt jaren onderzoekstijd en voorkomt extra belasting van jonge kinderen.

Het Erasmus MC heeft de morfinedoseringen bij baby’s en peuters inmiddels aangepast en verwacht dat ziekenhuizen over heel de wereld zullen volgen.

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Paracetamol na operatie even effectief als morfine
Lees ook:Peuters beter af met spray dan prik
Lees ook:Speeksel als krachtige pijnstiller
Lees ook:Ernstig zieke pasgeborene kan met minder medicijnen toe
Lees ook:Fabel: Morfine versnelt de dood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>