Speeksel als krachtige pijnstiller


Een stof in menselijk speeksel werkt als eem krachtige natuurlijke pijnstiller, waarvan tot zesmaal minder nodig is dan morfine voor hetzelfde effect. Frans onderzoekers noemen de nieuwe stof opiorfine in PNAS, het tijdschrift van de Amerikaanse academie van wetenschappen.

Volgens hun artikel heeft opiorfine niet de bijwerkingen van morfine, zoals hallucinaties. Mogelijk is het ook geschikt als antidepressivum, speculeren ze.

Deze stof is getest in experimenten met ratten, die op plateaus met naalden werden gezet. Injectie met een gram opiorfine per kilo lichaamsgewicht had hetzelfde pijnstillende effect als drie tot zes gram morfine, bleek uit de proeven.

Opiorfine blokkeert in de ruggengraat de afbraak van natuurlijke opiaten die het lichaam heeft geproduceerd na pijn. Normaal worden die weer opgeruimd. Met opiorfine niet.

Volgens onderzoekster Christine Rougeot van het Pasteur Instituut in Parijs is de stof simpel genoeg om synthetisch te maken. Ook is het denkbaar dat een patiënt andere medicijnen toegediend krijgt die de natuurlijke aanmaak van opiorfine in het lichaam stimuleren.

Bron: pharma.nl

Lees ook:Pasgeboren baby heeft minder morfine nodig
Lees ook:Kopje koffie voor het sporten bestrijdt spierpijn
Lees ook:‘Mensen met kanker hebben onnodig veel pijn’
Lees ook:Fabel: Morfine versnelt de dood
Lees ook:Paracetamol na operatie even effectief als morfine

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>