1 op de 6 kinderen in ziekenhuis is ondervoed

Ruim 1 op de 6 kinderen (16%) die in het ziekenhuis worden opgenomen, is ondervoed. Dat blijkt uit een onderzoek op 41 kinderafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen.

De cijfers zijn nauwelijks veranderd sinds 2007 toen tijdens een landelijke screeningsdriedaagse bleek dat 19% van de kinderen in Nederlandse ziekenhuizen ondervoed was.

Voeding is van groot belang voor de normale groei en ontwikkeling van een kind. Tijdens ziekte is het vaak moeilijk om een kind goed te voeden en ontstaan er sneller tekorten.

Het is belangrijk om ondervoeding vroeg te herkennen en te behandelen omdat het de genezing vertraagt en ervoor kan zorgen dat een kind langer in het ziekenhuis opgenomen moet blijven.

Daarnaast kan ondervoeding op latere leeftijd nadelige gevolgen hebben voor het I.Q. en de lichaamslengte. Ook is ondervoeding gerelateerd aan hart- en vaatziekten en diabetes op latere leeftijd.

Sinds 2 jaar is er meer aandacht aan ondervoeding van kinderen in ziekenhuizen en is er onder meer een project gestart ‘‘Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding bij kinderen in ziekenhuizen’, waaraan de 41 kinderafdelingen uit het onderzoek deelnemen.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Groot onderzoek naar ondervoeding zieke kinderen
Lees ook:Ziekenhuizen doen proef tegen ondervoeding
Lees ook:VUmc-screening op ondervoeding landelijk ingevoerd
Lees ook:Prenatale ondervoeding geeft kans op verslaving
Lees ook:Meer kans op hartziekte door hongerwinter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>