Wratten komen vaker voor dan gedacht

Ruim 1 op de 3 leerlingen op de basisschool heeft wratten. Vaak op voeten of handen en soms op allebei. Dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

Gedacht werd namelijk dat slechts zo’n 7% van de kinderen wratten heeft. Maar dat cijfer is gebaseerd op onderzoek uit 1959. Recent onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft aangetoond dat wratten veel vaker voorkomen.

Besmetting gebeurt vaak in thuis – kinderen zonder broertjes en zusjes blijken minder vaak wratten te hebben dan kinderen uit grotere gezinnen – en in de klas. Dat verklaart waarom in sommige klassen slechts 3% van de kinderen wratten heeft, en in andere klassen maar liefst 68%.

Volgens de onderzoekers is nog niet precies duidelijk hoe je de de verspreiding van wratten precies kunt tegengaan.

Wel ontdekten zij dat je van zwemmen, op blote voeten lopen of douchen in openbare ruimten niet sneller wratten krijgt. Dat wordt wel vaak gedacht.

Over het algemeen geldt dat kinderen met een blanke huid veel vatbaarder voor wratten dan kinderen van Turkse, Marokkaanse, Chinese, Antilliaanse of Surinaamse komaf. Ook geldt ruwweg: hoe oud, hoe meer wratten. Tussen de 9 en 12 jaar nam het aantal wratten echter niet meer sterk toe.

Wratten zijn onschuldig, maar kunnen wel irritant zijn. Ze worden veroorzaakt door een virusinfectie (het HPV-virus) op de huid.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Plakband op wratten kleven helpt niet
Lees ook:Ouders balen van kids met wratten
Lees ook:Donkere vrouw krijgt jonger borstkanker
Lees ook:Tea Tree Oil goed tegen wratten
Lees ook:Nederlandse vrouw zorgt slecht voor haar voeten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>