Plakband op wratten kleven helpt niet

Ik heb er zelf nog nooit van gehoord, maar wratten behandelen door er plakband – het zogeheten ‘Duct-tape’ -op te kleven, schijnt een populaire methode te zijn die wijdverspreid is op het internet. Hoe dan ook, het heeft weinig zin volgens Nederlandse onderzoekers. Daarmee spreken ze eerder Amerikaans onderzoek tegen.

Voor het onderzoek werden 103 schoolkinderen van vier tot twaalf in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg plakband op de wratten gekleefd, de ander groep kreeg een pleisterkussentje om. Het kussentje raakte de wrat niet aan en werd beschouwd als een placebo.

"Na zes weken waren de wratten van acht kinderen (16 procent) in de groep met het plakband verdwenen. In de groep met het placebo verdwenen de wratten van drie kinderen (6 procent)", aldus de onderzoekers. Het verschil is volgens het onderzoek statistisch niet belangrijk. Dr. Marloes de Haen, verbonden aan de universiteit van Maastricht leidde het onderzoek.

Enkele kinderen die plakband droegen, klaagden na een tijdje zelfs over jeuk en huiduitslag. Geen enkel kind uit de andere groep klaagde daarover. Wratten worden veroorzaakt door een virus onder de huid. Wratten op de voeten zijn over het algemeen het pijnlijkst en het moeilijkst te behandelen, omdat er door de constante druk ingroeiing kan optreden.

Om ze te behandelen zijn diverse methoden beschikbaar. Ofwel chirurgisch uitsnijding, of bloedeloze verwijdering door bevriezing met vloeibare stikstof.

in 2002 schreef Dr. Dean Focht, verbonden aan het Madigan Army Medical Center in Tacoma in de Amerikaanse staat Washington, nog dat langdurig plakband op wratten plakken effectiever bleek dat de bevriezing met vloeibare stikstof. De theorie dat wratten verdwijnen door er plakband op te kleven is wijdverspreid op het internet.

De Nederlandse onderzoekers bekritiseren het team van dr. Focht. De medewerkers van Focht belden de patiënten op en vroegen hen of de wratten waren verdwenen. Ze werden nooit daadwerkelijk onderzocht.

Bron: hln.be

Lees ook:Ouders balen van kids met wratten
Lees ook:Wratten komen vaker voor dan gedacht
Lees ook:Korter weeënremmers bij dreigende vroeggeboorte
Lees ook:Lymepatiënten niet gebaat bij lange antibioticakuren
Lees ook:Isoflavonen uit soja verbeteren stemming en mentale prestaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>