Jonge baby’s ervaren stress door kinderdagverblijf

Het kinderdagverblijf is misschien niet altijd de beste manier van opvang voor heel jonge baby’s. Door de vele prikkels waaraan ze worden blootgesteld produceren zuigelingen van 3 maanden oud meer stresshormonen dan baby’s die thuis verzorgd worden. Het is overigens niet bekend of die extra stress schadelijk is of misschien juist wel een positief effect heeft.

Onderzoekster Esther Albers promoveert eind juni aan de Radboud Universiteit op haar onderzoek naar baby’s in de kinderopvang.

Zij analyseerde het speeksel van 64 baby’s van 3 maanden oud en ontdekte dat zij meer cortisol, het hormoon dat stress opwekt, aanmaken dan baby’s die thuis verzorgd worden.

Ook deed ze metingen naar de cognitieve ontwikkeling van de baby’s en maakte ze video’s van de manier waarop ouders thuis en de leidsters in het kinderdagverblijf de kinderen verzorgen.   

Kindjes op de crèche worden aan heel wat prikkels blootgesteld: meer geluid, meer visuele prikkels, vaak wisselende verzorgsters en veel andere kinderen.

Toch hoeft dat niet per sé schadelijk te zijn. Belangrijk is dat de verzorgsters zorgen voor veel contact met de kinderen om zo veel mogelijk stress te voorkomen.

Als de mogelijkheid er is, dan adviseert Albers om kindjes tot een leeftijd van 1 jaar thuis te houden.

Bron: AD

Lees ook:‘Kinderdagverblijf kan wiegendood veroorzaken’
Lees ook:Kinderdagverblijf beschermt niet tegen astma
Lees ook:’Stress is gevaarlijk tijdens de zwangerschap’
Lees ook:Stress op jonge leeftijd vergroot kans op schizofrenie
Lees ook:Vermijd stress tijdens de zwangerschap!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>