Strenge eetregels leiden later tot vreetbuien

Je bord leegeten, want anders krijg je geen toetje. Menig volwassene van nu zal daar met gefronste wenkbrauwen aan terugdenken. Want deze opvoedregel is tegenwoordig helemaal achterhaald. Het is niet goed om je kind te dwingen altijd hun bord leeg te eten. Ze kunen er negatieve eetgewoonten door ontwikkelen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat volwassenen vaker last hebben van eetproblemen als hun ouders eten gebruikten of ze te belonen of te straffen.

Regels die het eten van bepaald voedsel stimuleren of beperken, zoals elke dag fruit eten of niet meer dan 1 snoepje per dag, hebben weinig invloed op het latere eetgedrag.

Maar controlerende regels, zoals altijd je bord leegeten, kunnen vreetbuien of strenge diëten in de hand werken. Zij lopen later het risico om als ze iets goeds hebben gedaan, zichzelf eerder te belonen met eten.

Volgens het Voedingscentrum moeten ouders leren vertrouwen op de eetlust van hun kind. Een handige stelregel: ouders bepalen wat en wanneer er wordt gegeten, kinderen hoeveel. En gebruik eten bij voorkeur niet als beloning, straf of troost.

Veel ouders zijn bang dat hun kind iets te kort komt en stoppen dan liever na het warm eten nog een boterham toe. Niet doen. Zo wordt het niet-eten alleen maar een groter probleem. Kinderen doen zichzelf niet zo snel te kort. Als ze honger hebben, dan eten ze heus wel.

Lees ook:Kinderen eten gezonder als je samen eet
Lees ook:Hoe gezond trakteert jouw kind op school?
Lees ook:Wiens schuld is het als een kind dik is?
Lees ook:Mijn kind te dik? Welnee, hoe kom je erbij??
Lees ook:Smoesjes bedenken om je overgewicht goed te praten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>