Smoesjes bedenken om je overgewicht goed te praten

‘Het komt door mijn genen.’ ‘Ik heb zware botten.’ ‘Ik moest vroeger altijd mijn bord leegeten. Daarom ben ik nu zo dik.’ ‘Ik heb veel tegenslagen in mijn leven meegemaakt.’

Stop maar, het zijn allemaal excuses om je overgewicht goed te praten!

Mensen met overgewicht hebben allerlei excuses voor hun gewicht, omdat ze niet durven toegeven dat ze te gewoon veel eten. Aldus het harde en confronterende besluit van een Britse studie van de universiteit van Warwick, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Social Science and Medicine.

Volgens onderzoeksleidster Karen Throsby bestaan er grofweg drie types ‘excuses’: de genetische smoes,  het verwijzen naar de jeugd, en de ongezonde levensstijl veroorzaakt door bijvoorbeeld ziekte, scheidingen of begrafenissen.

Dat mensen excuses bedenken voor hun overgewicht komt door het stigma dat rond overgewicht hangt, meent Throsby.  “Het is voor mensen gemakkelijker iets of iemand anders als oorzaak aan te duiden in plaats van zichzelf."

"Een rechtstreeks gevolg van de intolerantie van de samenleving tegenover iedereen die wat dikker is. Mensen die verdikt zijn moeten wel een goede externe reden zoeken om te vermijden dat ze aanzien worden als ‘morele mislukkelingen’.”

Overigens is Throsby niet de enige die deze mening is aangedaan. Ook deskundigen van de British Medical Association kunnen zich vinden in deze redenering.

Lees ook:Verhoogd risico op diabetes door ‘meeroken’
Lees ook:Overgewicht vergroot kans op dementie
Lees ook:‘Voedselallergie zit vaak in het hoofd’
Lees ook:‘Kinderen worden dik van gamen’, zegt de WHO
Lees ook:Met een beetje overgewicht leef je juist langer!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Smoesjes bedenken om je overgewicht goed te praten

  1. veronique

    ik vind dat ik te veel eet, dat zeg iik wel, verzin ik geen smoesjes voor.
    nja iedereen zegt weer dat ik te weinig eet, dus dat bots tegen elkaar op.
    vind me in ieder geval veel te vet als ik in de spiegel kijk !!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>