Eerste hart-longtransplantatie bij meisje (16)

Voor het eerst hebben artsen in Nederland een gecombineerde hart-longtransplantatie bij een kind uitgevoerd. Het gaat om een 16-jarig meisje dat leed aan pulmonale hypertensie (een verhoogde bloeddruk in de longen) als gevolg van een aangeboren hartafwijking. Het meisje maakt het goed; het nieuwe hart en de nieuwe longen functioneren naar behoren.

De ingreep vond plaats in het Universitair Medisch Centrum Groningen, het enige ziekenhuis dat hart-longtransplantaties uitvoert en longtransplantaties bij kinderen verricht.

Pulmonale hypertensie is een ernstige ziekte met een slechte prognose. Patiënten hebben last van moeheid, kortademigheid en geleidelijke achteruitgang van de conditie. Dit wordt veroorzaakt door aantasting van de bloedvaten in de longen en overbelasting van het hart.

Wanneer de aandoening niet meer met medicijnen of een operatie te behandelen is, kunnen patiënten in aanmerking komen voor een transplantatie van hart en/of longen.

Het meisje is het eerste kind in Nederland dat tegelijk een nieuw hart en nieuwe longen heef gekregen.

Bron: UMCG

Lees ook:Antidepressiva verhogen risico op longziekte baby
Lees ook:‘Hoge bloeddruk komt uit de hersenen’
Lees ook:Eerste kind met uitschuifbare staaf in rug
Lees ook:Nieuwe behandeling voor resistente hoge bloeddruk
Lees ook:Artsen vinden gras in longen baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>