Kinderkankercentrum komt in Utrecht

Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) gaat in 2015 open. Het behandelcentrum – een initiatief van ouders van kankerpatiënten en artsen – wordt gevestigd bij het UMC Utrecht en niet – zoals eerder gepland – bij het Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam.

Hoewel beide locaties in principe geschikt zijn om er een kinderkankercentrum te vestigen, geniet Utrecht toch de voorkeur omdat het NKI-AVL geen afdeling kindergeneeskunde heeft.

De gesprekken over één centraal kinderkankercentrum hebben meer dan twee jaar geduurd. De zorgverzekeraars en ook toenmalig minister Klink liepen in 2009 meteen warm voor het idee, maar de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) lag in eerste instantie dwars. De UMC’s wilden op meerdere locaties kinderoncologische  centra open houden.

Twee weken geleden werd bekend dat het kankercentrum van het UMC Utrecht gaat samenwerken met het NKI-AVL in Amsterdam. Het Federatiebestuur staakte zijn verzet. Toen werd al gespeculeerd dat het nieuwe Kinderoncologisch Centrum ook in Utrecht zou komen.

De eerste paal van het ziekenhuis gaat in de nazomer van 2012 de grond in, het gebouw is dan naar verwachting in 2015 klaar. Tot die tijd zijn kinderen voor oncologische zorg aangewezen op de umc’s.

Bron: NKOC

 

Lees ook:Eén ziekenhuis voor kinderen met kanker
Lees ook:Ziekenhuizen gaan samen in kankerinstituut
Lees ook:Kliniek voor kinderkanker komt in Amsterdam
Lees ook:Kinderhartcentrum Utrecht mag toch open blijven
Lees ook:Antoni van Leeuwenhoek wil uitbreiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>