Ziekenhuizen gaan samen in kankerinstituut

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam – gespecialiseerd in kanker – en het kankercentrum van het UMC Utrecht gaan samen. Dat meldt NRC Handelsblad. Het nieuwe instituut gaat AVL-UMC Utrecht heten.

Het AVL-UMC wordt eigenaar van het huidige ziekenhuis in Amsterdam en van een nog te bouwen centrum op het terrein van het academisch ziekenhuis in Utrecht. De ziekenhuizen tekenen hiertoe vandaag een intentieverklaring. Na 1 januari 2013 hopen ze een definitieve samenwerkingsovereenkomst te kunnen tekenen.

Het nieuwe instituut moet tot betere en goedkopere zorg leiden. De zeldzame oncologische aandoeningen worden verdeeld over de twee vestigingen. Dat is goedkoper dan wanneer beide ziekenhuizen alle ingrepen doen. Ook is uit onderzoek gebleken dat de kwaliteit van de zorg beter is als artsen een ingreep vaker uitvoeren.

Mogelijk komt op het terrein in Utrecht ook een landelijk centrum voor kinderoncologie. Maar de gesprekken daarover verlopen moeizaam. Het centrum zou in Amsterdam komen, maar enkele academische ziekenhuizen zien de oncologische zorg aan kinderen liever op verschillende locaties.

Bron: NRC

 

Lees ook:Kinderkankercentrum komt in Utrecht
Lees ook:Verbod slokdarmoperaties in 14 ziekenhuizen
Lees ook:Ene ziekenhuis opereert eerder dan het andere
Lees ook:Ziekenhuizen kijken bij elkaar in de keuken
Lees ook:Twee hartcentra maken kwaliteitscijfers openbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>