Ene ziekenhuis opereert eerder dan het andere

Er zijn in Nederland flinke regionale verschillen tussen het aantal operaties dat ziekenhuizen uitvoeren bij dezelfde aandoening. Dat blijkt uit een onderzoek van Vektis en Plexus in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Voor het eerst is voor twaalf veel voorkomende aandoeningen gekeken naar hoe vaak artsen overgaan tot een operatieve ingreep. Het blijkt dat operaties in een bepaalde regio soms 2 tot 5,5 keer vaker voorkomen dan elders in het land.

De grootste verschillen zijn te vinden bij operaties bij een rughernia, spataderen, vaatvernauwing in de benen, beknelde polszenuw en goedaardige prostaatvergroting. Zo is bijvoorbeeld de kans op een operatieve ingreep bij spataderen in de kop van Noord-Holland bijna 3 keer groter dan in de Achterhoek. Bij rughernia opereren sommige ziekenhuizen 5,5 keer vaker dan elders.

Bij de operatieve behandeling van staar, galstenen, halsslagadervernauwing, heup- en knievervanging, liesbreuk en het knippen van amandelen is het verschil kleiner. Daar voeren artsen in sommige regio’s ongeveer 2 keer zo veel operaties uit als in andere regio’s.

Het is niet duidelijk waarom artsen in het ene ziekenhuis eerder besluiten tot opereren, terwijl men in een ander ziekenhuis juist terughoudend is met de ingreep.

De grote verschillen kunnen duiden op onder- of overbehandeling en daarom is er vaak een directe relatie met de kwaliteit van de geleverde zorg. Dat is de reden voor ZN om met de medisch specialisten in gesprek te gaan om te kijken hoe ze de gezamenlijk verschillen kunnen aanpakken.

Bron: ZN

Lees ook:‘Privé-kliniek opereert eerder dan ziekenhuis’
Lees ook:Grote verschillen in rugherniazorg worden in beeld gebracht
Lees ook:Wachttijd voor operatie vaak korter dan een week
Lees ook:Onnodige medische operaties maken gezondheidszorg duur
Lees ook:Last van spataderen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>