‘Privé-kliniek opereert eerder dan ziekenhuis’


Chirurgen die in particuliere klinieken werken, gaan veel vaker en sneller over tot een operatie dan hun collega’s in ziekenhuizen. Geld zou daarbij een grote rol spelen.

Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).  Een operatie in een privé-kliniek levert – na onderhandeling met de verzekeraar – al gauw tussen de 3000-6000 euro op. En een pijninjectie een paar honderd euro. De patiënt naar huis sturen levert slecht enkele tientjes op, aldus de krant.

Vorige maand bleek uit onderzoek van ZN dat er grote regionale verschillen zijn tussen het aantal operaties dat ziekenhuizen uitvoeren bij dezelfde aandoening. In sommige regio’s is de kans om geopereerd te worden aan bijvoorbeeld een hernia of spataderen wel 2 tot 5,5 keer zo groot dan elders in Nederland.

Nu blijkt dat in gemeentes waar er relatief veel wordt geopereerd, vaak veel particuliere klinieken zijn. Vooral bij hernia blijken verschillen in operatiegedrag groot. In de ene instelling worden herniapatiënten 5,5 keer vaker geopereerd dan in een andere.

Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat de meeste artsen al na 6 weken en soms eerder tot een operatie overgaan, terwijl herniapatiënten – als zij geen ondraaglijke pijn lijden – bij voorkeur pas na 16 weken zouden moeten worden geopereerd.

De Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie waarschuwt op haar website voor vroege herniaoperaties. Die worden, schrijft de vereniging, vaak ‘in een privékliniek aangeboden, waar ten behoeve van de bedrijfsvoering commerciële belangen een grote rol spelen.’

Bron: NRC

Lees ook:Grote verschillen in rugherniazorg worden in beeld gebracht
Lees ook:Privé-kliniek moet gezondheid patiënt beter checken
Lees ook:1 op 3 Nederlanders heeft voorkeur voor privékliniek
Lees ook:Roep om vergunning voor plastisch chirurgiekliniek
Lees ook:Verplichte registratie privéklinieken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>