Privé-kliniek moet gezondheid patiënt beter checken

Als je als arts een borstvergroting of liposuctie doet, dan mag je toch verwachten dat je eerst uitzoekt of je patiënt wel gezond is. Toch doet de helft van de privé-klinieken dat niet, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De IGZ heeft voor het eerst de kwaliteit van privé-klinieken en Zelfstandige Behandel Centra (ZBC’s) geïnventariseerd. In totaal werden 260 klinieken aangeschreven, van wie er 151 kwaliteitsgegevens aanleverden. Veel klinieken bleken namelijk geen zorg te leveren, alleen bemiddelaar te zijn of opgeheven te zijn.

Over het algemeen is de inspectie best positief over de zorg die de klinieken leveren. Zo houdt 94% naar eigen zeggen een complicatieregister bij en letten – op 11 na – alle klinieken op infecties die na een operatie ontstaan. Het gemiddelde rapportcijfer die patiënten aan particuliere klinieken geven is een 8,5.

Toch zijn er nog altijd verbeteringen mogelijk in de ogen van de IGZ. Zo doet minder dan de helft van de klinieken vóór een ingreep een algeheel onderzoek bij een patiënt.

Dat is riskant, want ook al lijkt een patiënt op het eerste gezicht gezond, hij of zij kan toch ongemerkt een hartprobleem of diabetes hebben, wat bij operaties tot complicaties kan leiden.

Ook zijn er 10 klinieken die patiënten behandelen die op grond van hun onderliggende ziektes in een ziekenhuis zouden moeten worden behandeld. De inspectie ziet dit als een risico voor de patiëntveiligheid.

Klik hier om het complete rapport te lezen

Lees ook:Strengere eisen aan cosmetisch arts
Lees ook:Verplichte registratie privéklinieken
Lees ook:Patiënten zijn tevredener over zelfstandige klinieken
Lees ook:Roep om vergunning voor plastisch chirurgiekliniek
Lees ook:1 op 3 Nederlanders heeft voorkeur voor privékliniek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Privé-kliniek moet gezondheid patiënt beter checken

  1. brigitte

    hoi….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>