1 op 3 Nederlanders heeft voorkeur voor privékliniek

Als het aan de patiënt ligt, nemen privéklinieken steeds meer de rol van ziekenhuizen over. Als de behandeling in privéklinieken vergoed zou worden, zou ruim 1 op de 3 Nederlanders liever in een privékliniek behandeld worden dan in een ziekenhuis. Ook wil 70% van de Nederlanders privéklinieken graag onafhankelijk kunnen vergelijken op kwaliteit.

Slechts 15% wil niet in een privékliniek behandeld worden. Dat blijkt uit de HealthTracker van communicatieadviesbureau Porter Novelli en DVJ Healthcare, een continu onderzoek onder ruim 600 Nederlanders.

De resultaten zijn opvallend omdat minder dan een op de tien mensen wel eens een privékliniek heeft bezocht, zo blijkt uit het onderzoek. Men kent privéklinieken vooral van naam (48%), maar dus niet uit eigen ervaring.

Steeds meer patiënten kiezen echter voor een privékliniek, blijkt uit cijfers van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De verwachting is dat in 2012 de grens van een miljoen patiënten wordt overschreden. In 2010 waren dit nog 660.000 patiënten.

De doorslaggevende factor om zich in een privékliniek te laten behandelen blijkt voor 60% van de ondervraagden de kwaliteit van zorg van privéklinieken te zijn. Echter, voor bijna net zoveel ondervraagden is dat juist een reden om zich níet te laten behandelen in een privékliniek.

‘De reputatie van privéklinieken met betrekking tot de kwaliteit van zorg laat een tegenstrijdig beeld zien, terwijl dit een doorslaggevende factor vormt voor de keuze van de patiënt. Er ligt daarmee een duidelijke profileringskans voor de privéklinieken in Nederland’, aldus Frank Peters, managing director van Porter Novelli.

Nederlanders vinden vooral minder urgente of niet levensbedreigende aandoeningen geschikt voor behandeling in privéklinieken. Hieronder vallen cosmetische afwijkingen, maar bijvoorbeeld ook verslaving en overgewicht. In het geval van een verslaving zou 12% naar een privékliniek gaan, gevolgd door oogaandoeningen (10%), ernstig overgewicht (9%) en spataders (9%).

Ook zijn er aandoeningen die de ondervraagden juist ongeschikt vinden voor behandeling in een privékliniek. Zo vindt een kwart van de Nederlanders dat kanker niet in een privékliniek behandeld hoort te worden. Dat geldt in iets mindere mate voor aandoeningen zoals hart- en vaatziekten (21 %) en longziekten (12 %).

Bron: Porter Novelli

Lees ook:Turkse artsen starten privékliniek voor allochtonen
Lees ook:Privé-kliniek moet gezondheid patiënt beter checken
Lees ook:Nederlander wil geen vettax
Lees ook:Strengere eisen aan cosmetisch arts
Lees ook:Privéklinieken jagen skiërs op kosten

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “1 op 3 Nederlanders heeft voorkeur voor privékliniek

 1. A.Helders

  Je kunt ook zeggen en (dit klinkt echt anders) 2 op de 3 Nederlanders wil niet naar een privé kliniek .

    /   Reply  / 
 2. Amber

  Maar aangezien het ziekenhuis gangbaar is en de privékliniek een (redelijk) nieuwe trend, is het opvallender dan eenderde liever naar een privékliniek zou gaan dan andersom!

    /   Reply  / 
 3. AB

  Als dat de trend is, dan lijkt me 1 op de 3 een goede weergave. Opvallend is het wisselend kwaliteitsniveau van de priveklinieken. Het zoyu mooi zijn als er een wereldwijd keurmerk komt. Nu is het voor de consument lastig te bepalen welke kliniek goede kwaliteit levert en welke kliniek niet.

    /   Reply  / 
 4. Annelies

  Complimenten, heel interessant artikel! Mijn voorkeur gaat persoonlijk ook uit naar een privékliniek. Ik heb toch het idee dat je daar iets meer persoonlijke aandacht krijgt en de communicatie zorgvuldiger is.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>