Privéklinieken jagen skiërs op kosten

Ondanks alle waarschuwingen hebben circa 100 Nederlanders die tijdens hun skivakantie in Oostenrijk gewond zijn geraakt, zich laten behandelen in een privékliniek. Dat heeft de ANWB becijferd.

De onfortuinlijke skiërs moeten vaak tot duizenden euro’s bijbetalen omdat Nederlandse verzekeraars de hoge tarieven in de klinieken niet of slechts deels vergoeden. Gewonden worden vaak naar de dichtstbijzijnde kliniek gebracht en dat is in veel gevallen een privékliniek.  

Die klinieken kennen volgens de ANWB minder scrupules en nemen voor aanvang van de behandeling bijvoorbeeld niet altijd contact op met de verzekeraar voor goedkeuring van de te maken kosten.

Toeristen moeten wel vaak tekenen voor behandeling. Maar door haast of pijn gedreven lezen zij de kleine lettertjes niet altijd even goed. Hierdoor zitten gedupeerde wintersporters soms met torenhoge rekeningen die niet door de verzekeraar worden vergoed.

Als wintersporters eerst bellen naar de alarmcentrale kan het bijna niet fout gaan. Reguliere klinieken beginnen vaak niet eens aan een behandeling als er geen duidelijkheid is over vergoeding door de verzekeraar.

Het probleem met de privéklinieken speelt vooral in Oostenrijk.

Sinds half december hebben zich ruim 1800 gewonde wintersporters bij de ANWB Alarmcentrale gemeld. Dat is een daling van circa 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij het merendeel van de wintersportverwondingen ging het om fracturen en problemen met knieën.

De ANWB heeft 207 wintersporters met een gipsvlucht naar huis gebracht. Circa 420 Nederlanders zijn teruggekeerd per ambulance.

De meeste slachtoffers vielen op de Tsjechische pistes. Het aantal wintersportslachtoffers dat uit dat land terugkeerde, steeg met 60%. In Frankrijk daalde het aantal ongevallen met 35%. Duitsland en Oostenrijk telden 3% minder slachtoffers.

Bron: ANWB

Lees ook:1 op 3 Nederlanders heeft voorkeur voor privékliniek
Lees ook:Verplichte registratie privéklinieken
Lees ook:Roep om vergunning voor plastisch chirurgiekliniek
Lees ook:‘Privé-kliniek opereert eerder dan ziekenhuis’
Lees ook:Turkse artsen starten privékliniek voor allochtonen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>