Onnodige medische operaties maken gezondheidszorg duur

De Nederlandse gezondheidszorg kan vele honderden miljoenen euro’s besparen als er duidelijke afspraken worden gemaakt over wanneer je iemand opereert en wanneer niet. Op dit moment belanden er te veel mensen onnodig op de operatietafel, stelt een rapport van onderzoeksbureau Plexus dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is geschreven.

De regionale verschillen in ons land zijn groot. Zo worden in de ene regio 5 keer zoveel prostaatoperaties uitgevoerd als in andere regio’s. En als je met hernia-klachten in Zeeland een dokter bezoekt, is de kans veel kleiner dat je geopereerd wordt dan in bijvoorbeeld de omgeving van Eindhoven of Arnhem, schrijft de NOS.

Ook voor staar en ontstoken amandelen bestaan grote regionale verschillen. Als die verschillen weggewerkt zouden worden, zou dat de gezondheidszorg voor deze 4 aandoeningen alleen al 64 miljoen euro schelen.

Het ministerie van Volksgezondheid wil graag dat de beroepsgroepen heldere afspraken maken,  zodat duidelijk is wanneer er wel en wanneer niet mag worden geopereerd. Zorgverzekeraars zouden kunnen afspreken dat een ingreep alleen vergoed wordt als de indicatie voor de ingreep goed onderbouwd is.

Bron: NOS

Lees ook:Ene ziekenhuis opereert eerder dan het andere
Lees ook:‘Privé-kliniek opereert eerder dan ziekenhuis’
Lees ook:Jonge vrouwelijke huisarts schrijft het beste voor
Lees ook:Radboud mag weer dotteren
Lees ook:Tandarts vindt melkgebit maar lastig

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Onnodige medische operaties maken gezondheidszorg duur

  1. rob

    hier in Vlissingen was/is er een arts waarvan het verplegend personeel zei “hij doet altijd zijn operaties in twee keer”, andere ziekenhuizen “uit Vlissingen zeker? Waarom trekt het verplegend personeel niet anoniem aan de bel bij de instanties.Dit natuurlijk afgezien van wat de goede artsen wel doen, fouten maken liever niet maar laksigheid/incompetentie zijn andere dingen, maar het zijn wel onze lijven! Als dat soort artsen naar de garage gaan willen zij ook dat hun auto goed gerepareerd wordt

      /   Reply  / 
  2. Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

    De onderlinge collectieve zelf opgelegde zwijgplicht in de gezondheidszorg dient om de belangen van artsen en verpleegkundigen te beschermen, zelfs ten koste van argeloze, weerloze patienten.
    Het onnodig opereren kan juridisch opgevat worden als mishandelen, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en is in strijd met de wettelijke zorgplicht conform de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. In verband met het ontbreken van de juiste informatie, nl dat de operatie eigenlijk onnnodig is, ontbreekt de vereiste wettelijke toestemming van de patient. Plexus hoort het Openbaar Ministerie op de hoogte te stellen van alle gegevens zodat de verantwoordelijke artsen vervolgd kunnen worden. Streng maar rechtvaardig.

      /   Reply  / 
  3. Geert Kolsters

    De informatie naar het grote publiek is te beperkt om het persbericht goed te kunnen beoordelen. Er zijn ook belangrijke verschillen in de toegankelijkheid van medisch voorzieningen. Voor electieve ingrepen kan men op vele plaatsen terecht waar bijv. kortere wachttijden zijn (staaroperaties) of waar door een bijzondere techniek (bijv laparoscopie) patientvriendelijker kan worden geopereerd (prostaatoperaties). Ik zou graag bij persberichten willen horen of naast andere factoren waarmee rekening kan worden gehouden, bijv.de getallen zijn toegerekend naar de geografische regio of naar de woonplaats van de patient. Ik blijf er van overtuigd dat belangrijkste satisfactie voor de dokter een goede zorgverlening is en niet geldelijk gewin, daar zijn andere beroepen beter voor ingericht. Het stelt mij teleur dat een academica als Mr.Hankes zo los uit de pols reageert

      /   Reply  / 
  4. Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

    Heer Kolster baseert zijn stellingname niet op verifieerbare bronnen.
    SIN-NL baseert zich op jurisprudentie, wetten, wetenschappelijke literatuur, officiele rapporten, talloze gesprekken met de top van de medische gezondheidszorg. Alle stellingen van SIN-NL zijn zo langzamerhand bevestigd in officiele documenten door leden van de medische sector, managers, overheid.
    Zie de verschrikkelijke realiteit onder ogen, Heer Kolster.
    De Orde van Medisch Specialisten gaf zelf toe in Zorgvisie april 2009 dat één op de twintig medisch specialisten disfunctioneert, het betreft minimaal 850 artsen in Nederland.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>