Jonge vrouwelijke huisarts schrijft het beste voor

Jonge vrouwelijke huisartsen schrijven vaker medicijnen en behandelingen voor volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dan hun oudere mannelijke collega’s. Daardoor is de kans groter dat deze patiënten betere en goedkopere medicijnen voorgeschreven krijgen. Dat zegt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat het voorschrijfgedrag van huisartsen onderzocht.

‘Wat de doorslaggevende reden is dat jonge vrouwelijke huisartsen beter medicijnen voorschrijven, is moeilijk te zeggen’, zegt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM. ‘Daarom pleiten we ook voor meer onderzoek zodat we huisartsen die minder goed volgens de richtlijnen behandelen, beter kunnen helpen hun voorschrijfgedrag te verbeteren’.

Het IVM ontdekte ook grote regionale verschillen. Huisartsen in Midden- en Zuid-Limburg schrijven het minst volgens de richtlijnen voor. In de regio’s Maastricht, Heerlen, Roermond en Weert doen de huisartsen het beduidend slechter dan hun collega’s in de regio’s Almere, Lelystad en Zwolle.

Coolen van Brakel: ‘Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld regionale gezondheidsverschillen, regionale afspraken tussen zorgverzekeraars en het beleid van zorgverzekeraars. Wij adviseren zorgverzekeraars om huisartsen in regio’s die laag scoren te stimuleren in beter voorschrijven’.

Bij zogenaamde RAS-remmers, dit zijn bloeddrukverlagende middelen, zijn de verschillen in het voorschrijfgedrag het grootst. Het IVM vindt dat wat betreft deze middelen het voorschrijfgedrag echt beter moet en stelt voor dat het Ministerie van Volksgezondheid een vergoedingsbeleid gaat invoeren voor deze middelen, net zoals bij cholesterolverlagers gebeurt.

Verzekerden bij zorgverzekeraar Salland worden door huisartsen het meest volgens de NHG-richtlijnen behandeld. Daarna volgen Zorg en Zekerheid, Agis en Zilveren Kruis Achmea. Zorgverzekeraar Azivo scoort volgens het IVM het slechtst.

Bron: IVM

 

Lees ook:Pas op met verkoudheidszalfjes bij peuters
Lees ook:Veel onduidelijkheid over medicijngebruik in verkeer
Lees ook:Zorgverzekeraar bindt strijd aan met slaapmiddelen
Lees ook:Onnodige medische operaties maken gezondheidszorg duur
Lees ook:Ouderen slikken voor 100 miljoen te veel aan pillen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>