‘Goed zicht heeft invloed op uitslag Citotoets’

Vandaag start de landelijke Citotoets. Kinderen van groep 8 mogen de komende drie dagen laten zien wat ze kunnen, en daar rolt vervolgens een advies voor het middelbare onderwijs uit. Opticienketen Pearl bedacht dat ze van dat moment heel goed gebruik konden maken om reclame te maken voor hun eigen dienstverlening. De boodschap is goed; de timing niet!

Slechte ogen hebben een negatief effect op de schoolprestaties. Maar veel ouders zijn volgens Pearl vaak onvoldoende op de hoogte van zichtproblemen bij kinderen. En dus besloot de opticienketen om er gisteren een persbericht uit te gooien.

Een geringe zichtafwijking vanaf plus of min 0.5 kan al het verschil maken tussen VMBO of HAVO/VWO advies, schrijft Pearl daarin. Ruim 85% van de Nederlanders blijkt hier niet van op de hoogte te zijn. Daarbij wordt slecht zicht bij kinderen vaak te laat gesignaleerd waardoor zij zelf aan de bel moeten trekken.

Aandacht vragen voor het zicht van kinderen is goed. Ouders zouden proactief het zicht van hun kinderen moeten controleren, stelt Kim Wensing, optometrist bij Pearle. ‘Als leerlingen op school ondermaats presteren, dan ligt dat in sommige gevallen niet aan hun verstand, maar aan hun ogen. Ouders en leerkrachten vervullen bij het signaleren van een zichtafwijking een belangrijke rol. Zij kunnen bijvoorbeeld in de gaten houden of kinderen niet te dicht op hun computerscherm zitten.’

Maar de timing van het persbericht is een tikje vreemd. De boodschap is belangrijk genoeg om zonder directe aanleiding te versturen. Dus waarom één dag voor de Citotoets? Alsof ouders dan nog de mogelijkheid hebben om iets aan het zicht van hun kinderen te doen!

 

Lees ook:Ouders! Wakker worden!
Lees ook:Hoe perfect is jouw zicht eigenlijk? #oogtober
Lees ook:Sony: pas op met 3D bij kleine kinderen
Lees ook:We vieren Bright Sight Day!
Lees ook:Voorkom oogschade, schaf een zonnebril voor je kind aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>