Forse stijging ongevallen peuters in en om huis

Het aantal jonge kinderen dat met ernstig letsel in het ziekenhuis behandeld moet worden na een ongeluk in en om huis is de afgelopen jaren met 48% gestegen. Jaarlijks moeten zo’n 23.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar op een Spoedeisende Hulp (SEH)-afdeling worden behandeld omdat ze bijvoorbeeld van de trap zijn gevallen of chemische middelen hebben gedronken. Van hen moeten er 3700 worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast overlijden er maar liefst 18.

Vooral kinderen van 1 jaar – maar daarnaast ook tweejarigen – lopen het grootste risico op een ziekenhuisopname. Volgens Cees Meijer van VeiligheidNL (de vroegere Consument en Veiligheid) komt dat doordat ouders, zeker van een eerst kindje, onzeker zijn en de risico’s onderschatten.

Twee derde van de SEH-behandelingen (15.000) na een ongeval in of om huis bij jonge kinderen is het gevolg van een valongeval. Van de ziekenhuisopnamen is een kwart (800) het gevolg van een vergiftiging, een vijfde van de opnamen (660) is het gevolg van een val van trap of stoep.

VeiligheidNL lanceert vandaag een app waarmee ouders van jonge kinderen kunnen checken of hun huis veilig is. De app geeft praktische veiligheidstips en koopadvies waarmee de veiligheid in huis kan worden vergroot.

Ouders kunnen in een oogwenk checken wat ze kunnen doen om het in huis veilig te maken voor hun kind. Afhankelijk van de leeftijd van het kind worden per ruimte in het huis (zoals bijvoorbeeld de woonkamer en de babykamer) veiligheidstips en koopadviezen gegeven.

Bron: VeiligheidNL

 

Lees ook:Is uw huis veilig voor uw kind?
Lees ook:‘Jonge ouders weten te weinig over EHBO’
Lees ook:‘Ouders onderschatten kans verbranding kinderen’
Lees ook:Campagne valpreventie van start
Lees ook:Kinderen vaker geblesseerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>