Gebruik ADHD-medicijnen rijst de pan uit

Apotheken hebben vorig jaar aan 200.000 Nederlanders een geneesmiddel verstrekt dat gebruikt wordt bij de hyperactiviteitstoornis ADHD. Dat is een stijging van 14% vergeleken met 2010. Vooral in de leeftijdsgroep 20-60 jaar nam het gebruik toe: met 19%.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Het aantal gebruikers van geneesmiddelen die worden toegepast bij ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is in zes jaar tijd toegenomen van 70.000 in 2005 tot 200.000 in 2011. Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse stijging van 19%.

Naar verwachting zal het aantal gebruikers in 2012 met 10% toenemen. Het meest voorgeschreven middel is methylfenidaat, beter bekend onder de merknamen Ritalin, Concerta. Vorig jaar kregen 186.000 mensen één keer of vaker methylfenidaat van hun apotheek mee.

Hoewel methylfenidaat een effectief medicijn is, kan het bij verkeerd gebruik – als iemand bijvoorbeeld helemaal geen ADHD heeft – juist een tegengesteld effect hebben.

Deskundigen vragen zich vooral bij kinderen af of zij te snel en te vaak medicijnen voor ADHD krijgen. Dat onderzoeken kinderpsychiaters en -artsen momenteel. De resultaten van dit onderzoek worden nog deze zomer verwacht.

Bron: SFK

Lees ook:‘Eén op de zes Ritalin-gebruikers is verslaafd’
Lees ook:Spectaculaire toename ADHD geneesmiddelen
Lees ook:Gebruik laxeermiddelen blijft stijgen
Lees ook:ADHD geneesmiddel Strattera niet volledig vergoed
Lees ook:Amandelen knippen tegen ADHD

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gebruik ADHD-medicijnen rijst de pan uit

  1. Jolanda

    Ze moeten eerst eens gaan kijken naar de oorzaak, het ligt heel vaak aan de voeding, zoals kleur-en smaakstoffen en smaakversterkers en conserveermiddelen,in snoep,chips,frisdrank,koek, kant en klaarprodukten,
    suikervrije-en vetvrijeprodukten,zitten de zoetstoffen en vetvervangende stoffen in,
    en door teveel suiker en te weinig vet,

    info;
    Aspartaamvergiftiging (E959 en E951)maar ook de andere zoetstoffen 92 klachten, waaronder autisme,gedragsstoornis,stemmingswisselingen,
    psychische en neurologische klachten, spier en gewrichtspein, epilepsie, exzeem, hartritmestoornissen
    -”suiker het zoete gif”
    -sites ‘E-nummers”
    -”smaakversterkers”
    -antibiotica en pijnstillers, geeft ook vit B12 tekort, :stichting vit b12 tekort”
    door vitaminen en mineralen tekort, door de magnetron, suiker die vitaminen afbreekt, magnetron breekt vitaminen af,
    -kinderen SPELEN veel teweinig buiten
    -Stress, de kinderen MOETEN teveel, je moet met iedereen meedoen,presteren,vooral niet naar een speeltuin,lekker thuis in de zandbak,tentjes bouwen met oude lappen in de tuin, schommelen,touwtje springen, lekker kind zijn,in de lagere schoolleeftijd,te hoge opleidingen,VMBO is te min, vooral niet anders zijn/doen/hebben dan de anderen, de zogenaamde vrienden,( onze kinderen deden nooit mee aan prestatie,de ouders willen niet onderdoen betreft kinderfeestjes, vriendjes vonden bij ons de ouderwetse simpele spelletjes, knutselen,zakje snoep heel erg leuk,en merkenkleding, hadden ooit kleding aan van de Wibra, merkje uitgeknipt, en kregen complmenten over de kleding, en te hoge opleiding,moeten ze op de tenen lopen,of blijven zitten of alsnog lagere opleiding,( dit is heel frustrend voor de knderen en geeft faalangst) hebben gewoon hun eigen tempo ontwikkeld, zijn alle 3 midden 20 jaar, zitten op hun plaats,samen wonen, baan waarin ze plezier hebben en vooral! kleine groep super vriendschappen!!)

    “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”

    gewoon groenten en fruit en 1 x per dag snoep, dan heb je geen medicatie meer nodig,(uitzonderingen zijn er altijd)

    om stevig in je schoenen te staan, is het NIET nodig aan groeps-of kuddegedrag te doen,meedoen met de reclames en voedings-en farmaceutische industrie, gewoon JEZELF zijn en blijven.

    -”natuurdietisten”fonteinen.com

      /   Reply  / 
  2. Jolanda

    Voor alle duidelijkheid, mijn kinderen hebben gewoon VMBO,gevolgd door MBO, gewoon hun eigen tempo.en hebben werk als hovenier,visagiste en doktersassistente,Had HAVO advies, maar zij wilde gewoon nog genieten,van haar vrije tijd heeft daardoor nog heel veel leuke dingen kunnen doen,en niet steeds onder druk staan voor school.
    Zij hebben zelf leren nadenken en zelf de school en opleidingen uitgezocht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>