Kinderen met Downsyndroom ervaren pijn niet anders

Verstandelijk gehandicapte kinderen gedragen zich bij pijn anders dan sommige zorgverleners en ouders verwachten. Deze kinderen kunnen vaak niet goed zelf aangeven dat ze pijn hebben en hoeveel pijn ze hebben. Maar onderzoeker Bram Valkenburg ontdekte dat ze pijn niet anders ervaren dan hun broer of zus. Valkenburg promoveert op 30 november op zijn onderzoek naar pijnbestrijding bij verstandelijk gehandicapte kinderen, vooral kinderen met het syndroom van Down.

In het Erasmus MC is de zogenaamde COMFORT gedragsschaal ontwikkeld, een instrument waarmee pijn kan worden bepaald bij mensen die zich niet goed kunnen uitdrukken. Er zijn al versies voor ouderen, voor baby’s en voor verstandelijk gehandicapten.

Ongeveer de helft van de kinderen met het syndroom van Down heeft ook een aangeboren hartafwijking en ongeveer 10% een aangeboren afsluiting van de dunne darm, waarvoor op jonge leeftijd een ingrijpende operatie noodzakelijk is, met daarna behandeling op een intensive care afdeling.

Over het algemeen wordt aangenomen dat kinderen en volwassenen met het Downsyndroom minder gevoelig voor pijn zijn. Uit het onderzoek van Valkenburg blijkt dat ook veel ouders hun kind als minder pijngevoelig zien en dat de kinderen moeite hebben met aangeven of ze pijn hebben of niet.

De onderzoekers vergeleken de waarnemings- en pijndrempels voor warmte en koude van kinderen met het syndroom van Down met die van een broer of zus. De kinderen met het syndroom van Down reageerden iets trager, maar blijken juist gevoeliger voor warmte en koude pijn.

Valkenburg: ‘De COMFORT gedragsschaal kan ook gebruikt worden om pijn en onrust te meten bij jonge kinderen met het syndroom van Down op de intensive care. Eerdere studies lieten zien dat kinderen met een verstandelijke handicap minder pijnstillers kregen tijdens algehele narcose.’

Verpleegkundigen en artsen beschrijven kinderen met Down syndroom vaak als zeer onrustig na een operatie. Om die reden zouden ze ook hogere doseringen slaapmedicatie nodig hebben.

Maar volgens Valkenburg hebben kinderen met het syndroom van Down na een open hartoperatie niet meer of minder pijnstillers en slaapmedicatie nodig dan andere kinderen.

In tegenstelling tot de heersende mening blijkt dat doseringen van morfine niet moeten worden aangepast bij kinderen met het syndroom van Down na een grote operatie.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Baby’s op ic gebaat bij ‘pijnmanagement’
Lees ook:‘Grieppatiënt op IC is er slecht aan toe’
Lees ook:Paracetamol na operatie even effectief als morfine
Lees ook:Spoeddebat in Tweede Kamer over sluiting ic
Lees ook:‘Gevolgen IC-opname na 10 jaar nog merkbaar’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>