‘Steeds vaker tekort aan medicijnen’

Nederland krijgt steeds vaker te maken met medicijntekorten. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gisteravond gezegd in een uitzending van EenVandaag. Alleen al dit jaar is het 10 keer voorgekomen dat een medicijn op was.

De inspectie verwacht de komende jaren alleen maar meer meldingen van medicijntekorten te krijgen. Dat komt vooral een een record aantal tekorten in het buitenland, vooral de Verenigde Staten. Grootste probleem volgens de Inspectie is dat veel medicijnen en grondstoffen in één fabriek worden geproduceerd. Vaak liggen die fabrieken ook nog eens in verre landen.

De tekorten in het buitenland hebben ook gevolgen voor de medicijnvoorziening in Nederland. Vorige week bleek dat een medicijn tegen borst- en eierstokkanker, Caelyx, nauwelijks nog leverbaar is. De oorzaak hiervan is een productieprobleem in de enige fabriek in de Verenigde Staten waar het medicijn wordt geproduceerd.

‘Dit is een niet acceptabele situatie’, vindt Koos van der Hoeven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie. ‘Als een middel geregistreerd is, dan moet diegene die het maakt de verplichting hebben om het te kunnen leveren.’

De Inspectie denkt dat Nederland er goed aan doet gezamenlijk met andere Europese lidstaten op te trekken om het probleem op te lossen.

Bron: Een Vandaag

Lees ook:Pas op met paracetamol in het buitenland!
Lees ook:‘Vet gutst uit lichaam door afslankapparaat VS’
Lees ook:Ruim 300 sterfgevallen aan Mexicaanse griep
Lees ook:Vierde land meldt sterfgeval aan Mexicaanse griep
Lees ook:Mexicaanse griep eist derde leven in VS

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “‘Steeds vaker tekort aan medicijnen’

  1. alex alferink

    Dit geeft maar weer eens aan hoe failliet dit krankzinnig slechte zorgstelsel is. De burger mag onder het mom van compleet uitgekleed worden aan premies en heeft het recht niet om deze verzekering te weigeren. Vervolgens roept dit kabinet ieder jaar maar weer dat het duurder wordt in de zorg, maar waaraan blijft een groot vraagteken. Of de specialisten verrijken zich gigantisch of er wordt gefraudeerd door de zorgverzekeraars, want het aantal verpleegsters in de ziekenhuizen is nihil. En Hoogervorst riep: het eerste jaar wordt het duurst daarna treed de marktwerking in en wordt het goedkoper. Nou Hansje H. je bent een grote leugenaar gebleken die waarschijnlijk een dikke vette bankrekening in Zwitserland heeft door de uitverkoop van de zorg aan het commerciële verzekeringstuig! Optiefen met dit grafkabinet en de VVD/CDA ratten.

      /   Reply  / 
  2. bob

    De wondere wereld der parasieten in de gezondheidszorg, daar krijgt het gezegde ” over lijken gaan” wel een hele letterlijke betekenis.

      /   Reply  / 
  3. jaap

    Dit is weer zoiets. Om de mensen bang te maken , van er is niet genoeg om maar aan meer geld te komen.

      /   Reply  / 
  4. john

    De door de farmaceutische industrie geproduceerde middelen zijn geen medicijnen maar symptoombestrijders, die vaak erger zijn dan de kwaal. Zonder veel onderzoek worden ze op de markt gezet, uit winstbejag. Op een gegeven moment gaat het mis, komen er meldingen van ernstige bijwerkingen en zelfs sterfgevallen, en dan wordt het uit de markt genomen. Vanwege de vrees van verlies van reputatie en schadeclaims. Kanker kan eenvoudig worden genezen door volwaardige voeding, veel groenten en fruit, vitaminen en mineralen en het vermijden van schadelijke kankerverwekkende stoffen. De artsen en specialisten zeggen dit je niet want dan verdienen ze er niets aan. Ons zorgstelstel draait om winstbejag en niet om het streven om mensen te genezen – integendeel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>