Artsen trouw in melden euthanasie

Artsen blijken wel eerlijk te zijn over het aantal keren dat zij euthanasie pleegden. Het meldingspercentage ligt rond de 100 procent, blijkt na bestudering van CBS-cijfers over de afgelopen jaren. Tot die conclusie komt professor John Griffiths, emeritushoogleraar rechtssociologie van de rijksuniversiteit Groningen.

Tot nu toe werd gedacht dat, gezien het lage meldingspercentage een groot aantal euthanasiezaken werd verzwegen. Officieel ligt dit percentage namelijk op ongeveer vijftig procent. De laatste jaren wordt er echter aan getwijfeld of dit – teleurstellend lage – percentage correct wordt berekend. Wellicht beschouwen artsen veel gevallen waarin ze morfine voorschrijven niet als euthanasie en melden ze die dus ook niet als zodanig.  

In een artikel in Medisch Contact wijst de Groningse emeritus-hoogleraar rechtssociologie prof. John Griffiths op nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die het volgens hem wel mogelijk maken om het percentage betrouwbaar te berekenen. Grifiths komt dan op een meldingspercentage van rond de honderd procent.

In 1990, 1995 en 2001 zijn landelijke survey-onderzoeken gedaan naar sterfgevallen in Nederland. Artsen werden daarin niet naar 'euthanasie' gevraagd, maar naar het aantal keren dat ze op verzoek van de patiënt een middel hadden toegediend met de nadrukkelijke bedoeling het levenseinde van de patiënt te bespoedigen. De onderzoekers hebben al deze gevallen als 'euthanasie' geclassificeerd. In 2001 kwam dat aantal op 3800. In datzelfde jaar was het aantal euthanasiemeldingen door artsen 2054, hetgeen resulteert in een meldingspercentage van 54 procent.

Tot nu toe is men er steeds van uitgegaan, dat het schijnbaar lage meldingspercentage het gevolg is van het feit dat artsen, wetend dat ze euthanasie gepleegd hebben, daar om allerlei redenen niet eerlijk voor uitkomen. In Medisch Contact zegt Griffiths: 'De laatste jaren is duidelijk geworden dat in het bijzonder wanneer het toegediende middel morfine is, artsen veelal hun handelswijze niet als euthanasie zien, al was het wel de bedoeling de patiënt sneller te laten sterven'.

Bron: zorgkrant.nl

Lees ook:Aantal gevallen euthanasie daalt fors
Lees ook:NVVE pleit voor afschaffing toetsing van euthanasie
Lees ook:Euthanasie: vaak thuis en bij jongere patiënten
Lees ook:Kind in België heeft euthanasie gekregen
Lees ook:Huisarts worstelt met vraag om euthanasie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>