Vaker maagbypass bij kinderen

In de Verenigde Staten denken medici dat maagverkleining ook een oplossing kan zijn voor kinderen die door hun overgewicht gevaar lopen diabetes of hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Voor volwassenen met ernstig overgewicht is het in de VS al niet meer ongewoon om hun maag te laten verkleinen. Maar bij kinderen schrikt men daar tot nu toe voor terug, omdat zij nog in de groei zijn en omdat het risico tot voor kort met één sterfgeval op vijftig operaties zeer groot was.


Nu uit recent onderzoek blijkt dat het risico aanmerkelijk kan worden teruggebracht, denken sommige artsen dat maagverkleining ook een oplossing kan zijn voor kinderen die door hun overgewicht gevaar lopen diabetes of hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

De Amerikaanse Vereniging voor Bariatrische (zwaarlijvigheids-) Chirurgie schat dat vorig jaar meer dan 177.000 volwassen Amerikanen een operatie hebben ondergaan om van hun overgewicht af te komen, vergeleken met 47.000 in 2001.

Bij kinderen werd de operatie in 2004 slechts 350 maal uitgevoerd, maar dat kan spoedig veranderen. In vier ziekenhuizen begint dit voorjaar een uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van verschillende soorten operaties bij kinderen, waaronder de zogenaamde maagbypass, waarbij een groot stuk van de maag wordt dichtgeniet en het overgebleven kleine deel met de dunne darm verbonden.

Nog eens drie ziekenhuizen hebben toestemming gekregen om te experimenteren met een elastische band die om de maag wordt geplaatst om de inhoud te verkleinen. De dienst voor voedsel en medicijnen FDA aarzelde om de toestemming te geven, maar medewerkers van het Medisch Centrum van de Universiteit van New York berichtten deze maand in het Tijdschrift voor Pediatrische Chirurgie goede resultaten te hebben geboekt met deze methode.

Van de 53 jongens en meisjes tussen de 13 en 17 die aan het onderzoek meededen was bijna de helft na anderhalf jaar van zijn overgewicht verlost, terwijl de complicaties die zich voordeden niet heel ernstig waren. Crystal Kasprowicz zei dat zij 45 kilo van haar gewicht van 112,5 kilo verloor nadat ze op haar 17de een maagband had laten plaatsen. Voor de operatie nam zij medicijnen om haar hartslag te vertragen en begon zij tekenen van diabetes te vertonen. "Ik ben een volkomen ander persoon."

Niet iedereen is gelukkig met het idee om kinderen onder het mes te nemen. "Ik denk niet dat sleutelen aan het spijsverteringssysteem een oplossing is voor overgewicht", zei Joanne Ikeda, voormalig voedingsdeskundige van de Universiteit van Californië in Berkeley. Bovendien is er weinig bekend over de effecten op de langere termijn van operaties bij jonge kinderen, zei zij.

Bron: trouw.nl

Lees ook:‘Operatie beste oplossing voor obesitas’
Lees ook:Maagoperatie zonder medische reden
Lees ook:Tuschinski toont live maagverkleiningsoperatie
Lees ook:Maagband helpt extreme dikkerd niet
Lees ook:36 ziekenhuizen halen operatienorm niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>