Dik zijn is besmettelijk

De uitdrukking 'dikke vrienden' kan je heel letterlijk nemen: dik zijn is sociaal besmettelijk. Als je vrienden hebt die kampen met overgewicht, is de kans groot dat jij dat ook wordt, aldus een Amerikaans onderzoek dat 12.000 mensen 32 jaar volgde.

De uitdrukking 'waar je mee omgaat, daar word je mee besmet' klopt dus, zo blijkt uit een onderzoek van tijdschrift New England Journal of Medicine.

Een dikke vriend van hetzelfde geslacht heeft de grootste invloed op het gewicht. De kans op overgewicht is dan 171 procent hoger dan bij de gemiddelde bevolking. Het maakt daarbij niet uit op welke afstand die vriend woont, zo schrijft De Volkskrant.

Maar het gaat zelfs verder: zelfs de partner van de zus van je beste vriend daar last van.

Het gaat hierbij om dikker wórden en niet dik zíjn. De verklaring is dus niet dat mensen vrienden zoeken van hetzelfde gewicht. Ook leven in een vergelijkbare omgeving kan het niet verklaren: een dikke buurman (die geen vriend of familie is), verhoogt het risico op overgewicht niet.

Overigens geldt het omgekeerde ook voor afvallen: als jij veel moeite doet kilo's kwijt te raken, vallen je vrienden ook af.

Bron: telegraaf.nl 

Lees ook:Dik zijn heeft veel nadelen
Lees ook:Dikke mensen zijn écht gezellig
Lees ook:Overgewicht vergroot kans op dementie
Lees ook:Dikke vrouw sterft eerder aan borstkanker
Lees ook:Beetje buikvet al ongezond

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dik zijn is besmettelijk

  1. Ad

    Een oude vriend van mij wiens familie uit mensen met een normaal postuur bestaat, trouwde met een vrouw die aan het begin van hun relatie
    nog niet dik was maar dat langzamerhand wel werd. Na verloop van tijd begon mijn oude kameraad ook steeds dikker te worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>