De ene dikke buik is de andere niet

Mensen met een dikke buik lopen meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatzieken. Maar lang niet ‘iedere dikke buik’ krijgt die ziektes. Misschien wel omdat dikke mensen die niet ziek worden, veel gezonde en weinig ongezonde vetten eten.

Lang is gedacht dat vetcellen inactief waren en louter dienden als opslagplaats voor energie. Sinds midden jaren negentig echter, is in toenemende mate duidelijk geworden dat vetcellen niet stilzitten.

Het zijn verrassend intelligente chemische fabriekjes die allerlei stofjes produceren die invloed uitoefenen op onder andere het afweersysteem en de stofwisseling.

Met name het buikvet dat opgehoopt is rond organen als maag en lever, blijkt actief. Wereldwijd wordt op grote schaal onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de vetcellen, maar dat is zo ingewikkeld dat vooralsnog meer vragen worden opgeworpen dan beantwoord.

Wel is duidelijk dat grote vetlagen in de buik niet alleen honger opwekken, maar ook een constante ontsteking veroorzaken.
Als vetcellen groeien, trekken ze meer immuuncellen aan. Die geven op hun beurt ontstekingseiwitten af, die mede oorzaak kunnen zijn van diabetes type 2 en hart – en vaatziekten.

Toch krijgen lang niet alle mensen met een enorme buik diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Dr. Rinke Stienstra van Wageningen Universiteit wilde daarom onderzoeken of grote vetlagen zich onder alle omstandigheden tot ontstekingshaarden ontpoppen.

Hij mestte muizen vet, diende ze een bepaald anti-diabetesmedicijn toe en kreeg zo inzicht in een aantal ingewikkelde processen in de muizenlijfjes.

Daaruit werd duidelijk dat vetcellen die zijn gevuld met (goede) onverzadigde vetten uit vis en plantaardige olie, wel een ontsteking veroorzaken, maar zonder kwalijke gevolgen. "De immuuncellen die werden geactiveerd, waren dezelfde die je vindt in spieren en in niet-ontwikkelde vetweefsels in slanke mensen", zegt Stienstra’s begeleider dr Sander Kersten.

‘Waarschijnlijk stimuleren deze goede immuuncellen ook de groei van de vetweefsels, waardoor die beter vetzuren kunnen opslaan. Zo voorkomen ze dat vrije vetzuren door het lichaam zwerven en schade voorzaken."

Vetcellen die zijn gevuld met verzadigd vet veroorzaken daarentegen wel schade. Omdat het onderzoek tot nu toe alleen op muizen is verricht, kunnen er geen conclusies over mensen uit worden getrokken, benadrukt Kersten.

Onderzoek met mensen is al wel gestart. De reacties van de muizen doen immers op zijn minst vermoeden dat een dikke buik die het gevolg van een dieet met veel vet vlees en vette zuivel heel wat zorgelijker is dan zwaarlijvigheid door een overvloed aan vis en plantaardige olie.

Bron: gelderlander.nl 

 

Lees ook:Immuunsysteem speelt sleutelrol bij diabetes
Lees ook:Dikke kont is gezond
Lees ook:Dikke buik niet altijd slecht
Lees ook:Bosbessen gaan de strijd met overgewicht aan
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>