Valse herinneringen helpen tegen overgewicht?

Onderzoekers beweren dat valse herinneringen mogelijk kunnen helpen in de strijd tegen obesitas. Vertel mensen dat ze een keer ziek zijn geworden van een broodje eiersalade en ze eten het maanden niet meer. Nou, ik heb andere ervaringen…

Misschien dat het 4 maanden nog wel lukt om dat broodje eiersalade te laten staan, maar volgens mij vervagen de vervelende herinneringen daarna.

Ik ben eens goed ziek geworden van een Mexicano van de snackbar. Inderdaad hoefde ik de snack maandenlang niet te ruiken, laat staan te eten. Maar na verloop van tijd gaat dat voorbij en nu eet ik hem weer met net zo veel plezier als voorheen.

Volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht kan mensen met behulp van eenvoudige suggesties het idee worden aangepraat dat ze eens als kind na het eten van bijvoorbeeld eiersalade ziek zijn geworden.

Direct daarna en vier maanden later bleken ze liever geen eiersalade te eten. Ook was hun waardering daarvan duidelijk lager dan die voor andere salades.

Volgens Elke Geraedts, onderzoekster in Maastricht en eerste auteur van het artikel dat is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science, is hiermee voor het eerst aangetoond dat zulke herinneringen ook het gedrag kunnen beïnvloeden.

Helaas hebben ze alleen naar het effect op de korte termijn gekeken. Ik ben ervan overtuigd dat als ze na een jaar hadden gekeken, dat de resultaten heel anders zouden zijn.

Bovendien moet je mensen met obesitas heel wat nare herinneringen aanpraten wil het effect hebben op hun gewicht, denk ik. Dat gaat misschien ook weer wat ver!

Lees ook:‘Verdringing van herinneringen seksueel misbruik bestaat niet’
Lees ook:Met sms vergeet je je medicijn minder snel
Lees ook:Bron papegaaienziekte nog altijd onduidelijk
Lees ook:Spacecake wordt zes Vlamingen bijna fataal
Lees ook:Met borstvoeding minder infecties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>