‘Verdringing van herinneringen seksueel misbruik bestaat niet’

Is het mogelijk dat een vrouw van dertig zich plotseling herinnert dat ze in haar jeugd seksueel misbruikt is, nadat ze zich daarvan bijvoorbeeld twintig jaar totaal niet bewust was? Nee, zegt Elke Geraerts, die vandaag hoopt te promoveren aan de Universiteit van Maastricht. Vrouwen die hun herinneringen aan misbruik hervinden via therapie zijn in veel gevallen door hun therapeut op valse herinneringen gebracht. En zij die herinneringen spontaan hervinden zijn ze helemaal niet decennia kwijt geweest.

Niet alelen het onderwerpo van deze promotie is spraakmakens, de promovenda is zelf ook opvallend: ze is 24, ronde haar promotuieonderzoek in twee jaar af en begint binnenkort aan een postdoc aan Harvard en de Universiteit Maastricht.

Het komt anno 2006 veel voor in psychologische therapiesessies. Therapeuten die nadrukkelijk aansturen op mogelijk seksueel misbruik bij cliënten die niet lekker in hun vel zitten. Sommige mensen blijken hier vatbaarder voor dan anderen. Ze kunnen moeilijk een onderscheid maken tussen hun eigen gedachten en de gedachten die aangepraat worden.

Ze maken op die manier makkelijker ‘valse herinneringen’ aan; herinneringen die berusten op iets dat hen niet werkelijk is overkomen. ‘Als dat al zo is in een lab-situatie, vinden wij dat sterke aanwijzingen dat hun herinneringen aan het misbruik ook vals zijn’, concludeert Elke Geraerts, die overigens nooit zal zeggen dat alle via therapie gevonden herinneringen vals zijn. ‘Maar therapeuten zouden zich wel veel meer bewust moeten zijn van de kwalijke gevolgen van hun werkwijze.’

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:Valse herinneringen helpen tegen overgewicht?
Lees ook:Artsen waarschuwen voor gevaarlijke babytherapie
Lees ook:‘Een zedendelinquent kun je niet genezen’
Lees ook:‘Posttraumatische stressstoornis is vaak beter te behandelen’
Lees ook:Met sms vergeet je je medicijn minder snel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>