Maagbandoperaties nemen een vlucht

Overgewicht komt steeds vaker voor. Heel verrassend is het dan ook niet dat het aantal maagverkleinende operaties toeneemt. Want tegen ernstige obesitas helpt geen dieet!

Daar zijn medici het inmiddels wel over eens. En dus is een operatie de enige mogelijkheid om te voorkomen dat patiënten zich letterlijk dood eten.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, één van de voorlopers op het gebied van operaties bij veel te dikke patiënten, heeft een enquête gehouden onder verschillende klinieken in Nederland en België.

Daaruit blijkt dat het aantal ingrepen bij zwaarlijvige patiënten (met een body mass index van 40 of meer) in de afgelopen jaren flink is toegenomen.

In 2000 werden dergelijke operaties nog maar zo’n 500 keer uitgevoerd, nu is dat alleen in Nederland al opgelopen naar ruim 3000 per jaar.

Naar schatting 40.000 Nederlanders heeft een BMI van 40 of meer. Zulk extreem overgewicht wordt beschouwd als een ernstige ziekte, waartegen geen dieet helpt. Wel zullen patiënten die een operatie ondergaan ook hun leefstijl moeten aanpassen voor een blijvend effect.

Bron: AD.nl


Lees ook:Maagoperatie zonder medische reden
Lees ook:Minder pijn bij operatie in de ochtend
Lees ook:Eerder galstenen bij overgewicht
Lees ook:‘Psycholoog nodig bij ernstig overgewicht’
Lees ook:Aantal kijkoperaties neemt toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>