Loopt dikke Vierdaagsewandelaar groter gezondheidsrisico?


Vierdaagselopers blijken een hele goede afspiegeling van de samenleving te zijn: 4 op de 10 wandelaars kampen met overgewicht. Inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud gaat dit dit jaar samen met haar team onderzoeken of zij daardoor een groter risico lopen om fysieke problemen te krijgen.

Tijdens de 93e editie van de Nijmeegse Vierdaagse, die komende dinsdag start, volgen ze 100 lopers. Hiervan kampen er 50 met overgewicht en 50 hebben een normaal gewicht.

Bij al deze deelnemers monitoren de onderzoekers de temperatuur en vochtbalans en vergelijken ze de uitkomsten. Ze meten onder meer hoeveel mensen drinken en afvallen tijdens een etappe. Daarvoor krijgen de wandelaars een ‘draagbaar toilet’ mee; een zak met speciale korrels. Deze nemen de urine meteen op.

Na afloop wordt de zak gewogen en kunnen de onderzoekers precies zien hoeveel vocht de lopers op deze manier zijn kwijt geraakt. Ook kunnen ze hierdoor afleiden hoeveel vocht mensen verliezen door te zweten. ‘Dankzij deze nieuwe methode hebben we een totaalbeeld van de vochthuishouding’, aldus Hopman.

De Nijmeegse wetenschappers kijken ook breder naar de effecten van lichaamsinspanning op overgewicht. Hopman: ‘We willen graag weten of mensen met overgewicht die veel bewegen minder kans hebben op chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, dan mensen met overgewicht die weinig lichamelijke inspanning verrichten.’

‘Daarom doen we bij de 50 wandelaars met overgewicht extra metingen van onder andere cholesterol, suikergehalte en de kwaliteit van de bloedvaten. Tegelijkertijd testen we 50 mensen met overgewicht die niet deelnemen aan de Vierdaagse. Is bewegen een medicijn? Na de Vierdaagse weten we meer’.

Bron: Rijksuniversiteit Nijmegen

Lees ook:Zwaarlijvige wandelaar moet eerder afhaken
Lees ook:30.000 buikomvangmeters voor wandelaars Vierdaagse
Lees ook:Vierdaagselopers aan de dikke kant
Lees ook:Universiteit peilt conditie vierdaagselopers
Lees ook:Onderzoek naar effect Vierdaagse op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>