Onderzoek naar effect Vierdaagse op diabetes

Het traditionele gezondheidsonderzoek dat inspanningsfysioloog Maria Hopman van het UMC St Radboud doet onder wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse staat dit jaar in het teken van diabetes. Hopman hoopt te achterhalen wat het het effect van vier maanden voorbereidende wandeltraining is op lichamelijke fitheid, insulinegevoeligheid en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 1 en 2.

Daarnaast onderzoeken Maria Hopman en haar team tijdens de Vierdaagse welk effect wandelen heeft op de vocht- en zouthuishouding van diabetespatiënten.

Hopman: ‘Wandelen is een laagdrempelige manier van bewegen. Omdat er nog maar weinig bekend is over het specifieke effect van wandelen op insulinegevoeligheid en het voorkomen van complicaties, onderzoeken we de komende vier maanden 30 mensen met diabetes type 1 en 2. Ook zijn we benieuwd of deze mensen ook na de Vierdaagse meer blijven wandelen.’

De 30 proefpersonen volgen de komende maanden het Via Vierdaagse trainingsprogramma. Ze lopen individueel, volgens een vooropgesteld trainingsprogramma.

Hopman en haar team brengen in kaart hoe de fitheid van de deelnemers verandert, welke risicofactoren er verbeteren en of de insulinegevoeligheid toeneemt waardoor er veranderingen in medicatie plaatsvindt. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep van mensen met diabetes die niet de training en de vierdaagse lopen.

Tijdens de Vierdaagse breidt Hopman haar onderzoek uit. Er worden dan nog 70 wandelaars met diabetes type 1 en 2 gevolgd, met als doel de fysieke risico’s tijdens langdurig wandelen in kaart te brengen en mensen met diabetes nog beter te kunnen adviseren.

Van de deelnemers worden gedurende de vier wandeldagen de temperatuur, suikerhuishouding, vochtbalans en het inspanningsniveau in kaart gebracht.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes en elk jaar komen er 70.000 nieuwe patiënten bij. Zo’n 90%van hen heeft diabetes type 2. Bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen en heeft ook een positief effect als mensen al diabetes hebben. Door veel te bewegen hoeven mensen met diabetes vaak minder insuline toe te dienen of minder medicatie te slikken.

Een actieve levensstijl helpt om lagere bloedsuikers te krijgen en om deze beter in balans te houden op de langere termijn. Ook zorgt lichaamsbeweging voor een betere vetstofwisseling en dit helpt om complicaties te voorkomen.

Bron: UMCN

Lees ook:Vierdaagse lopen is goed voor mensen met diabetes
Lees ook:Vierdaagsewandelaars blijven gewild onderzoeksproject
Lees ook:30.000 buikomvangmeters voor wandelaars Vierdaagse
Lees ook:Zwaarlijvige wandelaar moet eerder afhaken
Lees ook:Loopt dikke Vierdaagsewandelaar groter gezondheidsrisico?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Onderzoek naar effect Vierdaagse op diabetes

  1. xxxx

    goed dat dit gedaan wordt.
    heb zelf diabetes, maar zie er ook tegen op om te gaan wandelen.

    veel succes!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>