Vierdaagsewandelaars blijven gewild onderzoeksproject

Het Universitair Medisch Centrum blijft de komende jaren onderzoek doen naar het effect van zware fysieke inspanning onder wandelaars van de Vierdaagse. Inspanningsfysioloog prof. Maria Hopman van het UMC St Radboud volgt de wandelaars al 3 jaar en heeft met de Vierdaagse afgesproken dat ook de komende 4 jaar te blijven doen.

De onderzoeksvraag van dit jaar is nog niet bekend; dat hangt af van het weer. Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt, doet het team onderzoek naar de fysieke omstandigheden van wandelaars die in hoge temperaturen een zware prestatie moeten leveren.

Wordt het minder warm, dan richt het onderzoek zich op wandelaars met cardiologische aandoeningen. In de dagen voor de Vierdaagse wordt de definitieve keuze voor het onderzoek bekend gemaakt.

Het onderzoek van Hopman en haar team heeft de afgelopen 3 jaar al interessante ontdekkingen opgeleverd. Zo blijkt de eerste wandeldag het meest uitdagend voor het lichaam. Daarom is het extra van belang om op dag één extra te drinken, ook na afloop van de wandeletappe.

Hopman: ‘Een ander opvallend verschijnsel is dat mannen vaker uitdrogen dan vrouwen. Voor hen is het dus belangrijk om extra te drinken. Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht, die eveneens een extra risico hebben op uitdroging. Sowieso geldt dat we wandelaars aanraden om nooit minder te drinken dan twee liter tijdens het wandelen van een etappe.’

De 94e editie van de Nijmeegse Vierdaagse start op dinsdag 20 juli.

Bron: UMCN

Lees ook:Zwaarlijvige wandelaar moet eerder afhaken
Lees ook:Loopt dikke Vierdaagsewandelaar groter gezondheidsrisico?
Lees ook:Onderzoek naar effect Vierdaagse op diabetes
Lees ook:Vierdaagse lopen is goed voor mensen met diabetes
Lees ook:30.000 buikomvangmeters voor wandelaars Vierdaagse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>