‘Light-producten maken dik’


Wie denkt dat lightproducten je kunnen helpen bij het afvallen, komt vaak bedrogen uit. Ze maken je juist dikker, stelt Denise de Ridder, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht.

Want doordat de producten minder calorieën bevatten, denk je al snel dat je goed bezig bent, dat slank worden eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Daardoor doe je minder moeite om jezelf te beheersen.

En ach, het is toch light en dus kun je er best wat extra van nemen, toch? Als het over frisdrank gaat, klopt dat wel. Een glas normale cola bevat zo’n 90 calorieën, een glas cola light 0. Maar kijk eens voor de grap naar het verschil in calorieën tussen gewone en light chips. Dat is zo gering, dat het echt geen zoden aan de dijk zet!

Denise de Ridder ontdekte in haar onderzoek naar de rol van zelfbeheersing bij overgewicht niet alleen dat lightproducten weinig zin hebben, ook kleine porties werken volgens haar niet.

Ik vind het altijd een goede methode om een bakje chips te nemen in plaats van een hele zak. Het dwingt me om me na dat bakje af te vragen of ik nog wel écht zin heb in een tweede bakje. Bij een grote zak is de kans groter dat ik stoïcijns blijf dooreten, terwijl het me eigenlijk al lang niet meer smaakt.

Maar De Ridder ontdekte iets anders. Ze liet twee groepen mensen tijdens het tv-kijken chips eten. De ene groep kreeg 9 minizakjes, de ander 2 grote zakken chips. De eerste groep had uiteindelijk meer gegeten.

Volgens de hoogleraar komt dat doordat een klein zakje je het gevoel geeft dat je niet op hoeft te letten. De grote zak daarentegen doet wél een beroep op je zelfbeheersing. Maar dan moet je die wel hebben natuurlijk….

De Ridder meent dat het belangrijk is om je te realiseren dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je eet. Kleine porties en lightproducten zouden dat verantwoordelijkheidsgevoel juist wegnemen.

Bron: AD

Lees ook:Light drinken helpt bij afvallen
Lees ook:‘Drank is grootste boosdoener bij dieet’
Lees ook:Consument overschat voordelen light-producten
Lees ook:‘Light frisdrank niet gezonder’
Lees ook:Nuttig of? Vermelding calorieën op wijn en bier

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “‘Light-producten maken dik’

  1. rabiye

    leugenaars LIGHT FRISDRANK MAAKT DIK!

    Amerikaanse onderzoekers rondden recent een studie af waar ze tien jaar aan hadden gewerkt. De conclusie was duidelijk: light frisdrank (zoals cola light) maakt dik!
    De studie
    Tijdens de studie werden vijfhonderd mannen en vrouwen gevolgd. Ze moesten vooraf aangeven of ze regelmatig lightfrisdranken drinken, of dat ze uitsluitend andere dranken nemen, zelfs frisdrank met suikers. Voor en na de studie werden de lichaamsafmetingen van beide groepen vergeleken.

    Resultaten
    De resultaten waren duidelijk: wie tijdens de jaren van het onderzoek dagelijks een of twee lightfrisdranken dronk, zag zijn taille zeventig procent sneller toenemen dan de andere groep. Wie dagelijks meer dan twee lightdrankjes dronk, zag zijn taille met vijfhonderd procent meer toenemen.

    Hoe komt dat?
    Onderzoekers waren benieuwd naar de oorzaak hiervan, en voerden een nieuw onderzoek met muizen. Daaruit bleek dat met name de zoetstof aspartaam, de suikervervanger in lightfrisdrank, de boosdoener is: deze stof verstoort het hongergevoel, waardoor je meer zin krijgt in zoetigheden. Bovendien beschadigt aspartaam de hersencellen die instaan voor een voldaan gevoel. Je krijgt dus enerzijds meer zin in zoet en anderzijds lijk je nooit voldaan te zijn, waardoor je nog meer naar zoet gaat grijpen.

    De onderzoekers raden mensen aan om lightfrisdranken totaal van het menu te schrappen.Wil je toch af en toe frisdrank, dan ben je zelfs beter af met de gewone versie, waar geen aspartaam in zit. Maar het het beste is als je over de dag en avond minimaal een liter mineraal drinkt water geen kraan water!
    We schreven eerder al dat light frisdranken ONGEZOND zijn en nefast als je een slanke lijn wil. Deze studie bewijst enkel maar dat we het juist hadden

    E-nummers
    Aspartaam (E951) het is een kunstmatige zoetstof.
    De meeste van ons wisten al dat tegenwoordig producenten, het giftige Aspartaam (E951) uit pure winstbejag aan onze voeding-, dranken- en geneesmiddelen toevoegen. Dat Aspartaam de intelligentie vermindert, het geheugen vernietigt, kaalheid,Migraine,Gewrichtspijn,blindheid, hersentumoren, vele soorten kanker, constante vermoeidheid, depressie, AHD,ADD, paniek aanvallen, woede, paranoia, diabetes, epileptische insulten en zelfmoord kunnen veroorzaken, wisten we natuurlijk ook al.
    Maar hoe zit het met de andere goedgekeurde (schadelijke) E-nummers binnen Europa?

    De GEVAARLIJKSTE E-nummers zijn Aspartaam E951 en E-621 (smaakversterker MSG) hier door eet je bijvoorbeeld een zak chips in 1 keer helemaal leeg en het is zo slecht dat een toevallige overconsumptie hen fataal kan worden.

    Al in 1969 meldde een wetenschapper dat de smaakversterker MSG hersenbeschadiging bij muizen veroorzaakte.
    Vier patiënten die met gediagnostiseerd fibromyalgie (reumatologischeziekte) gedurende twee tot 17 jaar, werden beschreven. Ze hadden allemaal meerdere behandelingen ondergaan met geen succes. Na het verwijderen van monosodium glutaminaat (MSG)E621 en aspartaam E951 uit hun dieet. Verdwenen binnen enkele maanden al hun symptomen, volledig of bijna volledig, Alle patiënten waren vrouwen met veel ziekteverschijnselen, voordat zij stopte met MSG. Bij allemaal kwamen de symptomen terug na het opnieuw gebruiken van MSG.
    Heb het boekje “wat zit er in uw eten”een handzame gidsje bij elk e-nummer krijgt u uitgebreide informatie over de samenstelling en de risico’s. Kost 10 euro maar op deze site staan ook alle e-nummers.

    http://www.uitdaging.net/gezond/E-nummers.html
    http://www.smaakversterkers.eu/info/producten_msg.html

    lees hier over de e-nummers in het Mac donalds menu.
    http://www.vetvrij.com/mc-donalds-producten-vol-chemische-stoffen.html

    FLUORIDE GIFTIG!
    je kunt er niet teveel van krijgen als het om FLUORIDE gaat, zo lijken overheden en tandartsen te denken. Vrijwel elk product voor de verzorging van het gebit, van tandpasta tot flosdraad, tandenstokers,mondwater,bevat tegenwoordig fluoride.Volgens de voorstanders van Fluoride zorgt deze stof voor sterke tanden en botten,wat veel mensen niet weten is dat fluoride slecht voor de tanden is en dat je een stof binnen krijgt DIE GIFTIGER IS DAN LOOD EN BIJNA EVEN GIFTIG ALS ARSENICUM. EEN TUBE TANDPASTA VOOR VOLWASSENEN BEVAT EEN TOTALE HOEVEELHEID FLUORIDE DIE DODELIJK KAN ZIJN VOOR EEN KIND .
    Fluor is een kankerverwekkende stof met bijkomend risico voor botontkalking en hersenletsel. Fluor stapelt zich op in de hersenen en is schadelijk voor het centrale zenuwstelsel. Fluor-inname is onlangs nog in verband gebracht met leerstoornissen, een lager IQ en depressie bij kinderen.
    Dokter Phyllis Mullenix, toxicologe aan de Amerikaanse Harvard-universiteit, waarschuwt [in het tijdschrift Fluoride] voor verminderde motivatie en verzwakking van de wil om zich te verzetten bij kinderen die fluor slikken. In zware kalmeermiddelen die in de psychiatrie worden gebruikt, zitten fluorverbindingen. Ook fokstieren krijgen een scheutje fluor als ze moeten kalmeren.De hele fluorhandel, van pillen tot en met tandpasta, moet bij wet worden verboden

    Al in de jaren dertig van de vorige eeuw voegde de Russische overheid fluoride toe aan het water dat de gevangenen in de Gulag van Siberië dronken. Dat maakte ze namelijk zeer gedwee. Hitler had om die reden ook plannen om fluoride aan het drinkwater toe te voegen.
    Wij begrijpen nu ook beter waarom de mensen over het algemeen zo gedwee zijn in het leven. Fluoride maakt de mensen gehoorzaam, gewillig, handelbaar, inschikkelijk, mak, meegaand, onderdanig, onderworpen en soepel. Met andere woorden, mensen slapen terwijl ze wakker zijn.

      /   Reply  / 
  2. smoothie maken

    Het is algemeen bekend dat je producten waar light of mager voor staan niet al te serieus hoeft te nemen. Kijk gewoon altijd op de product informatie. Bevat het product meer dan 5 gram aan koolhydraten per 100 gram dan kan je light of mager wel wegstrepen!

      /   Reply  / 
  3. Evenwichtig Afvallen

    Je kan op veel meer manieren Afvallen binnen een Week, maar daarbij moet je wel letten dat je jou Metabolisme gaat versnellen. Als je jou stofwisseling gaat versnellen, verbrandt je meer gewicht dus verlies je meer gewicht. Dat is het geheim van natuurlijk snel afvallen. Koolhydraat dieet is eigenlijk een manier van Snel en Gezond Afvallen. Doormiddel Koolhydraat arm te eten zul je merken dat het de het belang is van een Evenwichtig Dieet.

      /   Reply  / 
  4. Ellie

    Om af te vallen moet je ook de Fructose/glucose ,maiszetmeel laten staan, is een heel goedkope zoetstof waardoor je ook dik van wordt!

    zit bijna overal in, zoet of hartig of kant en klaar voeding, brood!!

    Lees –Fonteine.com, frutose/glucose
    — suiker, het zoete vergif

    je wordt ook dik van te WEINIG vet,
    lees; Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?” _Gábor Lenkei

    goede vetten zijn; Kokosolie/vet ,olijfolie,roomboter, zaden en noten,avocado,vette vis, daarbij heb je de baelangrijke vitaminen en mineralen en is goed voor de vetverbranding, verwerking van de in vet oplosbare vitamines, darmen, stofwisseling en weerstand,
    Vit A.C.D.E.K2, ook goed voor hart en bloedvaten,
    lees ook; Waarom kokosolie/vet ?”

    –Wat is margarine en(room)boter”

    –Becelmythe, NOOIT geen Becel samen met Cholesterolverlagers,
    zeer slecht voor het hart!! teveel plantesterolen!!

    Let op de Transvetten,(verharde plantaardige olien en vetten)
    lees ook, Fonteine.com transvetten
    zitten ook in de meeste voeding !!! en koek, etc,

    je wordt ook dik van Cholesterolverlagers!! en door al die vitaminen en mineralen tekort,
    gevolg chronische zieken,verkeerde diagnoses,daardoor verkeerde behandelingen en-of verkeerde .onnodige medicatie, onherstelbare schade,jaren lange lijdensweg, met alle gevolgen vandien, baanverlies, etc

    lees ook: “Wat de artsen je niet vertellen?”
    “Wat u niet mag weten over uw gezondheid”

    “site; ” Wordt wakker”
    “leef bewust”

    Voeding is uw medicijn!”

      /   Reply  / 
  5. John

    een aanvulling op reactie Ellie,

    “de leugen van de Cholesterol”
    “cholesterolmythe”

    Cholesterol mag samen niet onder de 5-8 komen

    -Cardioloog M.Rietheide
    -Mijn medicijn” en andere Forums

      /   Reply  / 
  6. Gezond en Verantwoord Afvallen

    Je kan sneller kunnen afvallen met een Gezond en Verantwoord Dieet en door Evenwichtige Voeding te consumeren. Op deze manier verlies je meerdere kilos in korte tijd en houdt je alles ook in balans

      /   Reply  / 
  7. Het Mentale Dieet

    Als je Mentaal wilt afvallen dan moet je ook je stofwisseling versnellen. Versnel je jou Stofwisseling dan weet je dat je snel vet kan verbranden en ook gewicht gaat verliezen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>