Eén op de 6 kinderen ontbijt ‘s ochtends niet

Ruim 500.000 kinderen van 2500 basisscholen doen deze week mee aan het Nationale Schoolontbijt, het grootste ontbijtevenement van Nederland. Dat is broodnodig, want uit onderzoek blijkt dat nog altijd 1 op de 6 kinderen ’s ochtends niet (voldoende) ontbijt.

Dat is natuurlijk onvoorstelbaar. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we ‘s ochtends – na een lange nacht zonder voedsel – weer nieuwe energie nodig. Het ontbijt is dus eigenlijk een onmisbare maaltijd.

Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15% van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. De achterstand die je oploopt door de eerste maaltijd over te slaan, wordt in de loop van de dag zelden gecompenseerd.

Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor kinderen. Zo leggen verschillende onderzoeken in binnen en buitenland een verband tussen slechte concentratie en prestatie op school en het overslaan van het ontbijt.

Ook lopen schoolkinderen die niet ontbijten een hoger risico om te zwaar te worden in vergelijking met kinderen die ‘s morgens wel eten.

Het thema van dit jaar is Samen ontbijten = TOP! Daarmee wordt ook aandacht gevraagd voor het sociale aspect van ontbijten: gezellig samen aan tafel zitten.

Voor ouders die menen ’s ochtends geen tijd te hebben om een ontbijtje klaar te maken of om rustig te ontbijten (ook heel belangrijk) hier nog wat tips:

* Zet de wekker een kwartiertje eerder!
* Zet de ontbijtspullen ’s avonds alvast klaar. Eventueel kun je alsvast het brood om mee te nemen naar school of naar je werk alvast smeren en in de koelkast leggen. Scheelt een hoop tijd in de ochtend

Het Nationaal Schoolontbijt bestaat sinds 2003. Met deze activiteit wil het Team Nationaal Schoolontbijt het plezier in en het belang van een goed ontbijt onder de aandacht brengen van schoolkinderen, ouders en leerkrachten.

Voor meer info: www.nationaalschoolontbijt.nl

Lees ook:Goed ontbijt schiet er nogal eens bij in
Lees ook:Nationaal Schoolontbijt geeft het goede voorbeeld
Lees ook:Goed nieuws: meer kinderen ontbijten
Lees ook:Overslaan ontbijt maakt dikker
Lees ook:Half miljoen kinderen ontbijten samen op school

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>