Convenant Overgewicht leidt niet tot daling van het aantal dikke mensen

Mooie ambities heeft het Convenant Gezond Gewicht – de opvolger van het Convenant Overgewicht – wel. Maar ik ben benieuwd wat ervan terecht komt. Het Convenant Overgewicht bestaat nu 5 jaar, maar we zijn met z’n allen in die 5 jaar alleen maar dikker geworden. De nieuwe ambitie om Nederlandse jongeren over 5 jaar de gezondste van Europa te laten zijn, neem ík daarom met een korreltje zout.

Begrijp me niet verkeerd, alle pogingen die worden gedaan om de overgewichtsproblematiek in Nederland aan te pakken, juich ik van harte toe. Maar we mogen nu toch wel concluderen dat het Convenant Overgewicht de afgelopen jaren weinig heeft bereikt. We zijn er in ieder geval niet dunner op geworden.

Het convenant zelf bekijkt het positief door in haar eindrapport te stellen dat het aantal volwassenen met overgewicht zich nu lijkt te stabiliseren op 52% voor mannen en 41% van vrouwen.

‘Onze grootste zorg gaat uit naar kinderen en jongeren. Daar is nog steeds sprake van een stijgende trend. We moeten alles op alles zetten om een nieuwe generatie van gezonde jongeren te creëren’, aldus convenantvoorzitter Paul Rosenmöller.

Volgens Rosenmöller heeft het convenant in de afgelopen jaren in ieder geval bereikt dat het thema overgewicht nu definitief op de agenda staat van burgers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Maar wat heeft ons dat gebracht?  We práten nu wel veel over overgewicht, maar of we er nou zo veel aan doen….

Het nieuwe convenant Gezond Gewicht wordt vanmiddag tijdens de Nationale Balans Top in Den Haag ondertekend door Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ruim 20 partijen uit het bedrijfsleven, de grote steden en het maatschappelijk veld.

Het eerste Convenant (Overgewicht) was een initiatief van minister Hoogervorst en werd gesloten tussen de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs en 8 partijen uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld om de stijgende trend van overgewicht bij volwassenen en kinderen een halt toe te roepen.

Meer info? Zie de website van het Convenant Overgewicht.

Lees ook:‘Overheid onderschat probleem vetzucht’
Lees ook:Klink: geen verbod op snoepreclame jeugd
Lees ook:Rosenmöller presenteert afslankplan
Lees ook:’Maandag verplicht traplopen’
Lees ook:‘Werkfruit’ in de strijd tegen overgewicht

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Convenant Overgewicht leidt niet tot daling van het aantal dikke mensen

  1. Lia

    “De nieuwe ambitie om Nederlandse jongeren over 5 jaar de gezondste van Europa te laten zijn, neem ík daarom met een korreltje zout.” Wel natriumarm zout, hoop ik?

    Ik geloof ook niet dat dit nieuwe convenant veel zoden aan de dijk gaat zetten. De overheid lijkt voor wat betreft dit onderwerp steeds maar weer te verzanden in convenanten, wat mij betreft het vleesgeworden poldermodel. Wat het convenant de afgelopen vijf jaar heeft geleerd is dat zelfregulering door de industrie niet werkt; als ik op tv zie dat een Verkadekoekje tjokvol suiker en verzadigd vet aangeprezen zie worden als ‘goed voor je kind’ omdat er toevallig ook wat vezels in zitten, dan halen al die convenanten weinig uit.

    Uiteraard hebben ouders ook een belangrijke verantwoording en mag niet de gehele verantwoording bij industrie of overheid neergelegd worden, maar het is volgens mij wel zo dat ouders zich laten leiden door de informatie die de producent geeft. En die kleurt helaas maar al te vaak een veel rooskleuriger beeld van zijn product dan dat daadwerkelijk gerechtvaardigd is.

      /   Reply  / 
    1. Alex

      Helemaal mee eens!

        /   Reply  / 
  2. Harry DIllema

    Ik sluit me helemaal bij Lia aan. Alles barst van de suiker en verkeerde vetten. Als je niet heel bewust eet en alle etiketten van voedsel uitpluist word je gewoon vetgemest. Als Rosenmöller zich toen hij in de kamer zat wat drukker had gemaakt om dit soort zaken dan om zetelverlies ten tijde van Fortuyn, hadden we wellicht nu niet dit probleem gehad.

    Het lijkt wel alsof politici nadat ze hun actieve carriere in de politiek hebben beeïndigd plotseling daadkrachtig willen worden.

      /   Reply  / 
  3. henk

    ik ben nog dikker!

      /   Reply  / 
  4. Chantal

    Ik denk dat het niet raar is dat er na vijf jaar nog niet veel resultaten ziet. Het duurde bij het EPODE ook minstens 15 jaar voordat er significantie verschillen zichtbaar waren, maar voortgang was er al die tijd wel. Echter heel langzaam. Voor dit soort zaken heb je nu eenmaal een heel lange adem nodig.

      /   Reply  / 
  5. MetaBool

    Zolang de oorzaken niet aangepakt worden kun je het vergeen en volgen we ook hierin gewoon de VS. Wie producenten van Mars etc. in huis haalt om overgewicht te bestrijden heeft echt niet begrepen waar het om gaat. Door de voedingsmiddelenindustrie doodgeraffineerde producten is de hoofdoorzaak, koolhydraten zoals fructosestroop voorop. Helemaal met je eens, Lia, dat we het van die industrietak echt niet moeten hebben. Het ontluisterende resultaat van dit convenant is daarvoor wel het beste bewijs. Ik geloof er niets van dat er meer tijd voor nodig is. Als je een gezonder gewicht wilt krijgen en houden door die fabrieksmeuk af te zweren kun je daar vandaag mee beginnen.

      /   Reply  / 
  6. Dhr. D.W. Kievit

    Ja, terug naar de basis. Dat is het beste, maar ik denk niet dat de industrie daarop zit te wachten. En consumenten willen gemaksvoedsel, omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn. De consument moet bewustere keuzes maken en de industrie moet met gezondere producten komen.

      /   Reply  / 
  7. Drs. D.M. Keesenberg

    Zorgverzekeraars vergoeden mijn inziens te weinig voor gewichtsverlies onder het mom, overgewicht is geen chronische ziekte.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>