Kleine aanpassingen in voedingspatroon hebben meeste effect


Ben je te dik? Nieuw onderzoek wijst uit dat kleine aanpassingen in je voedingspatroon de meeste impact hebben op je gezondheid!

Onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Liverpool stellen dat jaarlijks meer dan 20.000 levens gespaard zouden kunnen worden als Britten dagelijks 1 gram zout minder zouden consumeren, één extra portie fruit of groente zouden eten en 1% (van hun energie-inname) meer gezonde onverzadigde vetten zouden consumeren, in plaats van de schadelijke verzadigde vetten en transvetten.  

De wetenschappers keken naar het effect van het eetpatroon van Britten tussen de 25 en 84 jaar op het aantal sterfgevallen aan hart- en vaatziekten.

Het is bekend dat overmatig zoutgebruik kan leiden tot een hoge bloeddruk. Verzadigde vetten en transvetten – de zogeheten harde vetten die je vooral vindt in koekjes, snacks en kant-en-klaarmaaltijden – kunnen de aderen beschadigen waardoor de kans op een hartaanval of beroerte toeneemt.

Als de Britten minder zout en verzadigde vetten zouden eten en meer fruit en groente, dan zou dat jaarlijks zo’n 15.000 sterfgevallen aan hartziekten voorkomen en circa 6000 beroertes.

De daling is voor meer dan de helft te danken aan het verminderen van transvet. Ongeveer 31% kan toegerekend worden aan de toegenomen fruit- en groente consumptie en 8% door een lagere inname van verzadigd vet.

Op dit moment heeft ongeveer een kwart van de Britten obesitas. Zij zijn zo dik dat hun gezondheid in gevaar is. Naar schatting neemt dit aantal toe tot de helft van de bevolking tegen 2050.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Voorlichting over gezonde voeding heeft weinig effect
Lees ook:Nederlander laat gezonde voeding staan
Lees ook:Nederlanders eten meer groente en fruit
Lees ook:Astma en eczeem door fastfood
Lees ook:Minder sterfte door plantaardige voeding

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kleine aanpassingen in voedingspatroon hebben meeste effect

  1. Drs. D.M. Keesenberg

    Prettig om te horen, niet gaan dieten maar aanpassingen doen van het voedingspatroon die vol te houden zijn en kiezen voor meer beweging.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>