Wie vet beter proeft, blijft slanker

Onderzoekers uit Australië en Nieuw-Zeeland hebben vastgesteld dat er geen 4 of 5, maar 6 smaken bestaan. Eén daarvan is vet. En het mooie is. Wie vet beter kan proeven, blijft slanker!

Misschien heb jij vroeger nog geleerd dat de mens 4 smaken kan herkennen: zoet, zuur, zout en bitter. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat het er geen 4 maar 6 zijn.

De vijfde smaak – zo werd begin 20e eeuw ontdekt – is umami. Umami is afgeleid van het Japanse umai en betekent ‘heerlijk’ of ‘lekker’. Het is lastig om precies te zeggen hoe umami smaakt, maar in een poging de umamismaak te omschrijven worden vaak termen gebruikt als hartig, vleessmaak en bouillonachtig.  

De zesde smaak is vet, zo hebben wetenschappers van onder meer Deakin University, de University of Aidelaide en Massey University aangetoond. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Ze onderzochten bij 31 mensen de mate waarin ze vet konden herkennen. De één bleek dat beter te kunnen dan de ander.

Uit vervolgonderzoek bij 54 proefpersonen bleek een verband tussen het proeven van vet en de BMI: mensen die vet beter kunnen proeven, bleken een lagere vet- en energie-inname te hebben. De onderzoekers veronderstellen dan ook dat het proeven van vet een rol speelt bij de verzading.

De relatie tussen het detecteren van vet, en vetinname en lichaamsgewicht bestaat volgens de onderzoekers ook bij dieren.

Bron: evmi

Lees ook:Pil tegen dementie kan hartaanval voorkomen
Lees ook:Cola slecht voor de botten van vrouwen
Lees ook:Af en toe snoepen is juist goed
Lees ook:Depressie kun je proeven
Lees ook:Drink melk en verlies meer kilo’s!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wie vet beter proeft, blijft slanker

  1. MetaBool

    Om vet als smaak te kunnen herkennen moet je vet eten. Of zit ik onzin te beweren? ter vergelijking: als je kunstmatig geproduceerde fructose, HFCS, eet, heb je amper in de gaten dat een lading suiker binnenkrijgt en de neiging om veel meer te eten dan je eigenlijk van plan was. Met vet werkt dat kennelijk zet zo. Nauwelijks tot geen vet eten zorgt ervoor dat je hersenen onjuiste signalen krijgen; in ieder geval geen verzadigingsprikkel. Dan blijf je dus eten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>